Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Prima Casă, gura de oxigen de care are nevoie piaţa imobiliară în 2011

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 6427

Continuarea programului Prima Casă şi în 2011 este esenţială pentru piaţa imobiliară din România. Fără acest program cu greu am putea vorbi despre tranzacţii semnificative în anul ce vine este de părere Sorin Roşu, directorul Apulum 94.

Sorin RoșuCum vedeţi dumneavoastră anul 2011?

Dacă dorim să vorbim despre anul 2011 trebuie să rezolvăm o condiţie absolut necesară, aceea a prelungirii programului Prima Casă. Dacă plecăm de la ipoteza că programul Prima Casă se sistează la 31 decembrie 2010 despre piaţa imobiliară în 2011 aproape că nu putem vorbi. De ce? Pentru că, de exemplu în anul 2010 dacă nu am fi avut programul Prima Casă nu cred că am fi putut vorbi despre o piaţă imobiliară autentică, cu un număr semnificativ de tranzacţii. În fapt în 2010 am avut probabil 2-3 miliarde euro, bani proveniţi din Prima Casă şi rulaţi de două sau de trei ori pe piaţa imobiliară. Imaginaţi-vă ce ar însemna anul 2011 fără aceste sume, am avea o instabilitate apropiată de anul 2009. În fapt, noi avem nevoie de lichidităţi, avem nevoie de bani pentru a reuşi să continuăm în 2011 tendinţa de stabilizare a preţurilor, mai jos, mult mai jos decât în 2008, dar să avem o stabilizare a preţurilor. O piaţă imobiliară în care avem de a face cu fluctuaţii foarte mari sau mai exact cu fluctuaţii imprevizibile de preţuri blochează din punct de vedere mintal părţile, vânzătorul, cumpărătorul. Deci 2011 cu programul Prima Casă eu îl văd un an bun. Un an în care pe fondul existenţei unei nevoi locative destul de ridicată pentru tineri, pentru familii cu copii, putem vorbi de o piaţă imobiliară în creştere ca volum. Ca preţuri cred că 2011 ar fi undeva în plaja lui 2010, nu cred că o să avem nişte creşteri spectaculoase de preţuri.

Înseamnă că locuinţele vechi vor continua să fie cele mai tranzacţionate?

Nu neapărat. Eu cred că vor fi destul de mulţi dezvoltatori care vor veni cu proiecte imobiliare restrânse, dar foarte bine targetate.

Playerul flash nu este instalat.
Dacă plecăm de la ipoteza că programul Prima Casă se sistează la 31 decembrie 2010 despre piaţa imobiliară în 2011 aproape că nu putem vorbi

Cum ar arăta din punctul dumneavoastră de vedere clientul anului 2011?

Cumpărătorul în 2011...eu cred că va fi în continuare un client cunoscător al ascendentului pe care îl are asupra unui vânzător prin sumele de bani, iar acest atu eu cred că îl va avantaja într-o negociere. Vom avea în continuare şi în 2011 o piaţă a cumpărătorului, aşa cum am avut-o şi în 2009 şi în 2010, nu a vânzătorului cum am avut în perioada 2005-2008.

În afară de Prima Casă ce ar putea resuscita piaţa imobiliară din România?

Economia în ansamblu şi interesul investitorilor. Eu cred că fondurile de investiţii nu vor fi atât de interesate de piaţa din România.

Ce ar vrea investitorii străini să găsească în România pentru a investi din nou?

În primul rând să găsească posibilitatea accesării unei finanţări pentru beneficiarul final, ori în România accesul la finanţare fie prin venituri, prin salarii, fie prin creditare, nu este uşor - salariile sunt în scădere, iar persoanele fizice şi cele juridice au acces tot mai greu. Propriu zis nu ar avea cui să vândă în acest moment.

Vom auzi de proiecte noi în 2011?

Cu siguranţă. Şi noi pregătim proiecte noi pentru 2011, dar cred că vom avea proiecte de mici dimensiuni ceea ce nu ajută foarte mult piaţa. E bine că se lansează, e bine că se finalizează astfel de proiecte, dar eu cred că o piaţă are nevoie de numere semnificative, de volum semnificativ, de imobile de mari dimensiuni, de complexuri rezidenţiale, nu neapărat de imobile disparate.

Ce i-ar putea ajuta pe dezvoltatori să vândă mai uşor în 2011?

Cred că în 2011, ca de altfel şi în 2010 prima condiţie este ca un dezvoltator să îşi facă foarte bine temele vizavi de analiza nevoilor. În momentul în care cunoşti foarte bine ce se cere, ce are nevoie cumpărătorul, în acel moment poţi să ai o configuraţie foarte exactă a produsului pe care tu îl scoţi în viitorul apropiat pe piaţă. Dacă ştii ce îi trebuie, ştii ce să îi oferi. Acum într-un moment de criză acest lucru se simte mult mai pregnant. Într-o perioadă de efervescenţă o greşeală este foarte uşor de acoperit. Într-o perioadă de criză orice greşeală se taxează. Deci, pornind de la această analiză a nevoii ai mult mai multe şanse să izbândeşti după care apar toate celelalte condiţii de la managementul bugetelor, la asigurarea finanţării ş.a.m.d. toate elemente care îţi condiţionează normal reuşita unui proiect. Poţi să faci toate aceste lucruri, dar dacă nu ai bugetul asigurat şi la mijlocul proiectului te-ai blocat, ai pierdut.


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video