Astăzi, în şedinţa de guvern, a fost aprobată noua formă a programului "Prima casă", pentru anul 2010. Potrivit noilor reglementări, avansul a rămas la valoarea de 5% din valoarea locuinţei achiziţionate, dobânzile au rămas neschimbate, însă suma garantată de stat a urcat până la 75.000 de euro.

sursa: www.mondonews.ro"Pentru toţi cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă gata terminată sau o locuinţă neterminată, la roşu, garanţia guvernamentală este în continuare de 60.000 de euro.

Pentru cei care, de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii de Guvern, îşi construiesc o locuinţă nouă - deci, obţin o autorizaţie de construcţie după data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern - persoanele fizice individuale vor primi o garanţie de 70.000 de euro. 

Dacă mai multe persoane, cel puţin un număr de 7, se asociază pentru a-şi construi împreună locuinţe, atunci garanţia guvernamentală este de 75.000 de euro", a precizat primul ministru Emil Boc.

Conform variantei actualizate a programului "Prima casă", cine va alege să-şi construiască o locuinţă de la zero va trebui să demonstreze că deţine un teren.

Potrivit declaraţiilor ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, pentru programul "Prima casă" este alocată suma de 700 de milioane de euro.

"Vom lucra cu băncile care au subscris. Vom face şi o nouă invitaţie pentru că vrem ca programul să continue. Oricum, varianta iniţială de 60.000 de euro va continua. Din acest punct de vedere, băncile care au încă plafoane le vor folosi.

Plafoanele suplimentare le vom redistribui către băncile care deja funcţionează în cadrul programului sau pentru alte instituţii bancare care aplică pentru ele", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

 Hotărârea de guvern va fi publicată în Monitorul Oficial până la sfârşitul acestei săptămâni, astfel încât peste câteva zile programul Prima casă va fi din nou funcţional. 


 

17 February 2010