Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Prima Casă pentru ANL: o nouă ediţie, noi controverse

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4104

Locuinţele  ANL au fost, de-a lungul timpului, motiv de dezbateri aprinse. Totul a fost chestionat, de la preţul construcţiilor la modul în care sunt aprobate dosarele de închiriere. Acum, un nou subiect intră în discuţie: cumpărarea locuinţelor ANL prin programul Prima Casă. Ca şi în cazul celorlalte programe guvernamentale, şi de data aceasta există sentimentul că nu este vizată redresarea pieţei imobiliare, ci mai degrabă finanţarea proiectelor care se doresc a fi vândute.

Prima Casă pentru ANL: o nouă ediţie, noi controverseANL promite să vândă chiriaşilor locuinţe cu 326 euro/mp. Pentru a obţine acest preţ, ei trebuie să fi locuit în ansamblurile Agenţiei timp de cel puţin 12 luni şi apoi să adreseze o cerere autorităţii locale pe raza căreia se află imobilul. În acest sens, în ultimele două săptămâni, Guvernul vinde 500 de apartamente ANL. VEZI unde găseşti locuinţe ieftine Aproape 500 locuinţe pentru tineri construite la nivel naţional prin programe de investiţii au fost trecute de Guvern din proprietatea ... aproape 500 de locuinţe ANL din Bucureşti, Constanţa, Covasna, Dolj, Sibiu, Suceava şi Vâlcea au fost trecute din proprietate publică în proprietate privată, pentru a fi vândute. Aceste informaţii au fost de natură să genereze reacţii acide din partea jucătorilor independenţi din piaţă.

„Când vorbeşti despre un preţ de construcţie de 320 euro/mp, atunci vorbeşti despre costurile iniţiale. Agenţia trebuie să spună şi lucruri care nu sunt spuse. În aceşti bani nu este inclusă investiţia cu alimentarea electrică, partea  de dezvoltare infrastructură, căile de acces sau spaţiile comune. Nu sunt incluse nici costurile de proiectare, consiliere sau supervizare. Dacă în ansamblu se mai găseşte un loc de joacă, o grădiniţă, parcare, toate acestea se adaugă la costul final. Și atunci acest preţ de 320 euro este doar un cârlig de agăţat clienţii”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Florin Ifrim, developement manager Construction Logistics.

Preţul mic al locuinţelor ANL ar fi justificat de colaborarea între instituţiile statului

Această teorie este parţial validată de cei care cunosc mersul lucrurilor în proiectele ANL. Totuşi, între constructorii ANL şi cei din restul pieţei există o mare diferenţă: autorităţile îi tratează preferanţial pe cei care au contracte cu statul. Astfel, pentru a ţine preţul cât mai jos, este nevoie de colaborare între instituţiile statului.

„Desigur, costurile suplimentare apar întotdeauna şi sunt cunoscute foarte bine. Pentru consultaţă, se adaugă 1% din investiţia iniţială, pentru proiectare - suma creşte cu încă 3%, pentru asistenţa tehnică, este vorba de o creştere de 1,5% şi aşa mai departe. Dar dat fiind faptul că este un parteneriat public-public, apar anumite beneficii. Autorităţile locale asigură terenul, utilităţile, chiar mai mult în cazul celor mai implicate instituţii ale statului”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Eugen Curteanu, fost secretar de stat în MDRT.

Relansarea pieţei imobiliare prin proiectele ANL încă se lasă aşteptată

Disensiunile dintre constructorii agreaţi de stat şi cei indendendeţi sunt vechi şi cu atât mai puternice de la debutul crizei imobiliare. Fondurile „Prima Casă” pentru locuinţele ANL, majorate cu 200 milioane lei Fondurile programului „Prima Casă” destinate locuinţelor ANL au fost suplimentate cu peste 45 milioane euro. Hotărârea a fost ... ANL şi-a manifestat dorinţa de a relansa piaţa construcţiilor prin preţuri mici, în urmă cu doi ani. Acest demers a fost catalogat drept manipulator şi nerealist.

„Este imposibil să construieşti proiecte de calitate în bugetul 300-400 euro/mp. Știu că este o declaraţie care nu îmi atrage simpatia maselor, dar ANL a creat încă de la începutul acestui trend de ieftiniri anunţate o situaţie periculoasă pentru piaţă. Oamenii au impresia că dacă ANL zice, atunci toată lumea poate. Astfel, clienţii au ajuns să ceară un preţ minim, nerealist, în timp ce nici ANL nu construieşte la preţul acesta”, continuă Florin Ifrim.

Dar dezbaterile asupra preţului pot fi inutile, într-o piaţă în care o bună parte din jucători încă este în expectativă. Oferta mult mai mare decât cererea, clienţii neeligibili, creditarea anevoioasă, toate acestea nu crează contextul necesar vânzărilor, indiferent de preţul anunţat. Iar numărul de contracte care sunt totuşi semnate este catalogat drept mic, incapabil să redreseze piaţa.

„Cererea nu este generată de costul de construcţie. Preţul cerut de dezoltator poate să fie derizoriu, să zicem 10 euro/mp. Dar într-o piaţă în care cei mai mulţi clienţi nu pot achita mai mult de 8 euro/mp, atunci nu are rost nicio nouă construcţie şi nici măcar punerea pe hârtie a unui nou proiect” încheie într-o delcaraţie pentru IMOPEDIA.ro Alexandros Ignatiatis, director general Octagon Contracting & Engineering.

CITEŞTE ŞI: Au apărut bani pentru Prima Casă 6: băncile primesc fonduri De la Prima Casă 4, încep discuţiile pentru Prima Casă ... 6. BCR, una dintre băncile cu rol cheie în programul Prima Casă, a anunţat că ... Au apărut bani pentru Prima Casă 6: băncile primesc fonduri

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video