Agenţiile imobiliare avertizează: preţurile apartamentelor vechi vor creşte cu 10-15 procente în următoarea perioadă de timp. Proprietarii au impresia că acum, când s-a lansat programul Prima Casă, nu vor mai face faţă clienţilor şi vor cere mai mulţi bani. De cealaltă parte, dezvoltatorii au decis să profite de acest abuz al proprietarilor şi să le fure clienţii prin preţuri mai bune. Aşadar, în cazul apartamentelor noi se anunţă ieftiniri în acelaşi procent.

CasaPreţurile au crescut artificial şi ar trebuie să se tempereze în următoarea perioadă de timp

Programul Prima Casă urmează acelaşi tipar la fiecare nouă ediţie: preţurile cresc artificial, din cauza infuziei bruşte de clienţi în piaţă. Modificările de preţ sunt atât de rapide şi imprevizibile încât nici măcar agenţii imobiliari nu pot să ţină o evidenţă clară a proprietăţilor pe care le au în portofoliu.

„Se poate întâmpla ca un client să bată palma cu vânzătorul la vizionare, dar când se ajunge la semnarea antecontractului, vânzătorul vrea să mărească preţul. Sau o altă situaţie: agentul porneşte de la agenţie cu un cumpărător, anunţă proprietarul, şi când ajunge la imobil, preţul este mai mare cu 5-10%. Această situaţie este frecventă.", arată Giulio Angheloiu, manager Premier Service.

Clienţii sunt revoltaţi, şi pe bună dreptate. Vânzătorii profită de nevoia lor. Ei se gândesc că dacă tot contractează un credit atât de mare, pe o perioadă de timp atât de lungă, două-trei mii de euro în plus nu ar trebui să fie o problemă. Ei omit faptul că un credit Prima Casă este accesat, cel mai frecvent, de oameni pentru care fiecare 500 euro contează. Este un joc psihologic standard pentru această perioadă, pe care următoarele luni îl vor tempera.

„Ori de cate ori se întrerup diferite programe care până la urmă estompează cererea solvabilă, acest fapt contribuie la stagnarea preţurilor sau chiar scăderea lor, pentru că nu există cerere solvabilă. La fel, atunci când demarează orice program care catalizează cererea solvabilă, se ajunge la o anumită dinamică a pieţei pe un trend crescător.", arată Adrian Şişchin, director regional Re/Max.

„Este ponderată această creştere de intrarea banilor pe piaţă. Economia de piaţă funcţionează. Este sistemul cerere-ofertă. Când au intrat foarte mulţi bani pe piaţă, preţurile imobilelor încep să crească şi atunci se contrabalansează totul. Preţurile ar trebui să se calmeze peste una-două luni.", completează Giulio Angheloiu.

Dezvoltatorii îi consolează cu preţuri mici pe clienţii dezamăgiţi de particulari

Dezvoltatorii au prins acest sistem şi au decis că pot folosi supărarea clienţilor pe proprietari ca armă de vânzări. Astfel, în timp ce unii scumpesc, alţii ieftinesc. Iar interesul celor care vor să cumpere se poate muta brusc spre zona ansamblurilor rezidenţiale noi.

„Doi dintre dezvoltatorii principali au anunţat deja reduceri de 10%. Există apartamente complet mobilate la vânzare, ca şi promoţie. Există discount-uri de 10% pentru plata în mai puţin de 45 de zile. Există promoţii cu bucătării complet utilate şi mobilate, există promoţie prin care primeşti al doilea loc de parcare gratuit. Există promoţie cu apartamente la parter care au 20-30 mp curte proprie.", arată Cătălin Grigore, manager general Sud Rezidenţial.

Dar lupta dezvoltatorilor nu este numai cu proprietarii. Concurenţa este mare chiar şi între ansamblurile noi. În zona de Sud, de exemplu, se construiesc acum peste o mie de apartamente destinate clienţilor cu venituri medii.

„În perioada în care programul Prima Casa nu a fost operaţional, piaţa a stagnat. Nu au avut parte nici de vizionări, nici de interes ridicat pentru produsele pe care le-au vândut şi asta a declanşat o anumită stare de spirit nedorită: îngrijorare, tot felul de discuţii legate de promovare şi aşa mai departe. În momentul în care programul a revenit, a reapărut şi interesul, se fac vizionări şi sâmbăta şi duminica, acolo unde este cazul.", mai spune reprezentantul Sud Rezidenţial.

Un apartament de două camere, de exemplu, cu beneficiile enumerate mai sus, poate avea un preţ care pleacă de la 40.000 euro. Iar aceste promoţii vor mai dura o perioadă de timp.

„Fiind foarte multe ansambluri pe o rază relativ mică, fiecare se luptă să aibă un produs foarte bun la vânzare. Eu nu cred că în următoarele două-trei luni va exista vreo scumpire pe segmentul rezidenţial mediu în zona de Sud.", susţine Cătălin Grigore.

Dar clienţii dornici să cumpere vor apărea pe piaţă abia în perioada imediat următoare. Mulţi dintre ei aşteaptă să vadă şi ofertele celorlalte bănci care s-au înscris la program. Până acum doar BCR poate acorda credite prin programul Prima Casă.

 

8 June 2011