Programul guvernamental „Prima Casă", prin care românii îşi pot achiziţiona prima locuinţă prin credite garantate de stat, se va relua cel mai probabil până la finele acestei luni, după ce Guvernul va emite o hotărâre prin care să stabilească plafonul de garanţii pentru acest an, a declarat pentru „Adevărul" Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

15857-4.jpgÎn momentul de faţă, derularea programului guvernamental este blocată de absenţa unei hotărâri de Guvern - ordonanţa a expirat la 31 decembrie 2010 - prin care să se stabilească exact care este valoarea garanţiilor pe statul „o pune" la dispoziţia băncilor pentru acordarea de credite „Prima Casă".

„Trebuie să fie emisă o hotărâre de Guvern pentru ca programul să continue. Cel mai probabil, ea va fi emisă după 15-20 ianuarie. Ştiu că aceasta este în discuţie în acest moment. Ministerul Finanţelor şi Guvernul vor stabili valoarea plafonului de garanţii pentru acest an, în funcţie şi de informaţiile pe care le au de la Fond. Nu ştiu dacă valoarea plafonului va fi de 200 de milioane de eurio sau de 400 de milioane de euro. Ei vor decide", a explicat preşedintele Fondului.

El a adăugat că, în momentul de faţă, băncile nu mai primesc dosare pentru creditele „Prima Casă" întrucât nu există bază legală, însă dosarele depuse în ultima parte a anului trecut sunt în analiză şi vor fi rezolvate.

„Dosarele depuse în ultimele zile din 2010 se rezolvă, ele sunt în analiză la Fond. Numai în ultimele două zile ale anului am primit 600 de dosare", a mai spus Şaramet.

Preşedintele FNGCIMM spune că nu a văzut încă textul hotărârii de Guvern, dar crede că programul se va desfăşura, cel mai probabil, în aceeaşi formă ca şi în 2010: locuinţe vechi (valoare garantată de 60.000 de euro), locuinţe ce urmează să fie construite (70.000 de euro), locuinţe ce urmează să fie construite prin asociere (75.000 de euro).

Prin programul „Prima Casă", solicitanţii plătesc un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, 70.000 de euro, trespectiv 75.000 de euro, plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%, la cele în lei.


Sursa

5 January 2011