Prima Casă taie accesul solicitanţilor la locuinţe vechi. Va afecta acest nou program piaţa locuinţelor vechi?

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 9155

Guvernul intenţionează să modifice programul Prima Casă. În acest sens, noul program va fi redenumit Noua Casă şi se va adresa doar celor interesaţi de achiziţia unei proprietăţi noi. IMOPEDIA.ro a discutat cu dr. Ion Radu Zilişteanu, analist imobiliar, despre efectele pe care le va avea noul program în piață.

Dr. Ion Radu ZilişteanuCum apreciaţi programul Noua Casă?

Noul program, rebotezat „Noua Casă”, nu face altceva decât să revină la intenţiile iniţiale ale programului Prima Casă. Să ne amintim că, în anul 2009, când a fost lansat acest program, intenţia declarată a autorităţilor era ca acest proiect să stimuleze piaţa locuințelor noi, aceasta a fost declarația inițială a autorităților. Practica ne-a arătat că programul Prima Casă a condus la o achiziţie imobiliară de peste 80% de locuinţe vechi, deci locuinţele noi au reprezentat o cotă destul de mică. Prima Casă se schimbă. Beneficiarii vor putea cumpăra numai locuinţe noi Prima Casă se va adresa numai cumpărătorilor interesați de achiziția unei locuințe noi. În acest sens, Guvernul va transforma programul Prima ... Aşadar, se revine la intenţia iniţială.

Va afecta această măsură piaţa locuinţelor vechi?

Această măsură va lovi preponderent în tinerii care nu aveau o sumă suficientă pentru a accesa un credit ipotecar obişnuit şi care nici nu îşi propun să cumpere o locuinţă nouă, pentru că locuinţele noi sunt, în general, mai scumpe decât cele vechi, dacă judecăm în termeni de suprafaţă şi localizare similară. Aceşti tineri nu vor avea acces la creditele ipotecare obişnuite oferite de bănci, pentru că avansul în acest caz este mai mare decât cel cerut de creditele Prima Casă sau respectiv Noua Casă. În plus, ştim că Banca Naţională a încurajat în ultima vreme creditarea în lei în defavoarea creditării în valută, iar Prima Casă în lei? O afacere atât de nerentabilă încât nimeni nu vrea să apeleze la ea Normele BNR care încurajează creditarea în lei nu ating şi programul Prima Casă, motiv pentru care creditul guvernamental în monedă ... creditele în lei sunt mai scumpe, din punct de vedere al dobânzii anuale efective. Practic, consecinţa pe care o avea acest program reconfigurat va fi aceea de a micşora în continuare cererea solvabilă, dar este bine să precizăm că, în general, programul Prima Casă, cel puţin din experienţa de până acum, nu a ocupat ca volum de tranzacţii mai mult de câteva procente din piaţa rezidenţială. Aşadar, influenţa sa asupra pieţei nu a fost una directă, în termeni de cerere, ofertă şi de fixare a preţului, ci a fost mai mult un efect de natură psihologică, un efect pozitiv, trebuie să recunoaştem.

Cât de mult îi ajută pe dezvoltatorii imobiliari acest nou program?

Momentul actual îi prinde pe dezvoltatori cu foarte multe unităţi locative nevândute, iar piaţa dezvoltărilor rezidenţiale este destul de îngheţată, alţi investitori neavând curajul să intre pe piaţă în condiţiile acestea, deşi Dezvoltatorii imobiliari nu depind de programul Prima Casă. Ce impact va avea dispariţia programului guvernamental? Dispariţia programului Prima Casă nu va influenţa major preţul locuinţelor, însă va reduce semnificativ numărul potenţialilor cumpărători care ... criza oferă anumite oportunităţi pentru că există acest stoc de unităţi locative nevândute. Pe măsură ce acest stoc se va apropia de epuizare, atunci sigur că se va încălzi si piaţa dezvoltărilor rezidenţiale noi. Ar putea avea un efect bun faptul că Noua Casă se adresează numai locuinţelor noi, o să ducă la o vânzare mai rapidă a acestor stocuri de locuinţe noi nevândute.

Odată cu epuizarea acestor stocuri nevândute am putea vedea noi dezvoltatori imobiliari pe piaţă?

În condiţiile în care stocul va începe să se epuizeze, dar încă ne aflăm departe de acest moment. Aş mai vrea să spun că în cercurile politice ale actualei puteri, ca şi în cercurile politice ale vechii puteri, se află dezvoltatori imobiliari şi nu exclud nici posibilitatea ca această reconfigurare a programului Prima Casă în Noua Casă să fie şi un rezultat al presiunii acestor dezvoltatori imobiliari apropiaţi puterii.

Fosta guvernare a dorit să se adreseze prin acest program guvernamental exclusiv pieţei locuinţelor noi, dar nu a făcut-o, în urma sesizării Consiliului Concurenţei. Credeţi că noua guvernare va reuşi?

Este greu de spus, pentru că deocamdată Programul Prima Casă continuă şi în 2013, dar va fi modificat Prima Casă nu se încheie anul acesta. Statul va oferii garanţii suplimentare de 200 de milioane euro, potrivit unei hotărâri de ... acest program Noua Casă nu este decât un program enunţat, nu am citit o documentaţie specifică în stare să ne lămurească în legătură cu toate caracteristicile lui. Atunci când a intervenit Consiliul Concurenţei, problema era ca acest program să nu fie interpretat drept ajutor de stat. Regimul ajutoarelor de stat în Uniunea Europeană este unul destul de strict şi, pentru că ar putea exista suspiciuni de încălcare a legii concurenţei, probabil că va fi nevoie de un aviz al autorităţilor de la Bruxelles în ceea ce priveşte lansarea noului program.

În cazul în care Noua Casă va fi aprobată, am putea asista la o scădere a preţului locuinţelor vechi?

Programul Prima Casă Programul Prima Casă 4: departe de a redresa economia, departe de ediţiile anterioare, dar ancorat în realitatea economică Programul Prima Casă 4 a fost boicotat intens de bancheri, dar acceptat până la urmă de majoritatea importantă a acestora. Plafonul prea mic, ... a ocupat până acum o pondere foarte mică din piaţă, respectiv câteva procente. Ca să fim concreţi, în aceşti ani de criză, numărul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare prin Prima Casă a fost de aproximativ 350.000 euro anual. Programul Prima Casă a generat, în medie, circa 18.000 de tranzacţii în fiecare an, ceea ce înseamnă circa 5% din piaţă.  Faptul că dispare componenta imobilelor vechi, consider că nu are cum să influenţeze decisiv preţurile de pe piaţă. Anii 2011 şi 2012 au însemnat pentru piaţa rezidenţială românească scăderi extrem de mici de preţ, grosul scăderii s-a înregistrat în primii ani de criză, începând din martie 2008, iar anul 2012 a adus o scădere extrem de mică procentuală, ceea ce ar putea să ne determine să caracterizăm piaţa rezidenţială ca fiind în stagnare. Părerea mea este că tot acest cumul de factori pe care îl întâlnim acum în piaţă, şi nu mă refer neapărat la noul program, ci la restricţionarea accesului la creditarea în valută, va duce la o scădere a cererii solvabile şi anul acesta. De aceea, cred că vom asista la mici reduceri de preţuri şi în 2013.

Ce ne puteţi spune despre preţul locuinţelor noi? Va duce Noua Casă la o scumpire a unităţilor noi?

Nu cred, pentru că oferta este încă foarte mare, stocul existent de locuinţe noi este foarte mare. 

CITEŞTE ŞI: Noua “Prima Casă” va lovi serios în piaţa locuinţelor vechi, iar preţul imobilelor noi va creşte Noua Prima Casă, mană cerească pentru dezvoltatori. Cererea de locuinţe noi va creşte în urma deciziei guvernului de a direcţiona programul ... Noua “Prima Casă” va lovi serios în piaţa locuinţelor vechi, iar preţul imobilelor noi va creşte

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video