Pentru a se asigura că nu va fi nevoie să negocieze cu rău-platnicii, Guvernul a modificat Codul de procedură fiscală

Prima Casă te-aruncă în stradă!Programul Prima Casă s-ar putea transforma într-un coşmar pentru beneficiarii săi, în cazul în care nu-şi vor mai putea plăti ratele pe o perioadă mai mare de trei luni.

Băncile vor prefera să execute garanţia statului, iar acesta, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), nu este dispus să renegocieze cu persoanele fizice.

Pentru a se asigura că nu pierde nimic, statul a eliminat din Codul de procedură fiscală prevederea ca, în cazul debitorului persoană fizică, să nu poată fi supus executării silite spaţiul minim locuit de debitor şi familia sa. Cu alte cuvinte, acutizarea actualei crize sau declanşarea uneia viitoare îi va arunca în stradă pe „fericiţii" beneficiari.

„Va fi o perioadă de trei luni pentru a evita intrarea imediată în colaps, dar programul Prima Casă nu este un Moş Crăciun", a explicat premierul Emil Boc. Că acest program n-are nimic de-a face cu dărnicia lui Moş Crăciun s-a lămurit toată lumea, în pofida campaniei de PR cu scop electoral desfăşurată în ultimele săptămâni. Evident este şi faptul că beneficiarii programului nu sunt tinerii fără locuinţe, ci sponsorii electorali. Dovadă este Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri în vederea implementării Programului Prima Casă, publicată în Monitorul Oficial pe 4 iunie.

Prin această ordonanţă, Guvernul a modificat Codul de procedură fiscală pentru a se asigura că-i va putea izgoni mai uşor din casele achiziţionate pe rău-platnici. Până în prezent, „în cazul debitorului persoană fizică, nu putea fi supus executării silite spaţiul minim locuit de debitor şi familia sa", cu excepţia cazurilor în care „executarea silită se face pentru stingerea creanţelor fiscale rezultate din săvârşirea de infracţiuni".

Ordonanţa adoptată la sfârşitul lunii trecute extinde excepţia şi în cazurile în care „executarea silită se face pentru stingerea creanţelor datorate bugetului de stat, rezultate din executarea garanţiilor emise în numele şi în contul statului în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuinţe în cadrul programului Prima Casă". Nu este lăsat niciun spaţiu de negociere.

În prezent, băncile, care deţin dreptul de ipotecă nu au interesul să execute masiv respectivele ipoteci, acest lucru putând conduce la o prăbuşire suplimentară a pieţei imobiliare şi deci la o depreciere a propriilor ipoteci. Băncile au, dimpotrivă, toate motivele să negocieze cu clienţii posibilitatea unor amânări la plată, a unor refinanţări.

Garanţia statului va face ca şi persoanele cu venituri mai reduse să se poată înscrie în program şi va relaxa probabil şi procesul inchizitorial (prudenţial) de analiză a veniturilor la care persoanele fizice sunt supuse de către bănci. Numai că, dacă programul Prima Casă se va aplica, în condiţiile unei crize financiare, aflate în căutare de lichidităţi, instituţiile bancare vor executa imediat garanţia statului.

Stat care, la rândul său, potrivit noilor prevederi ale Codului de procedură fiscală, îi va arunca în stradă pe cei care din diferite motive (şomaj, micşorarea veniturilor etc.) nu-şi plătesc temporar (3 luni) ratele.

Drept de ipotecă de rangul I
Acest lucru este posibil ca urmare a faptului că, potrivit ordonanţei de urgenţă, băncile vor institui şi reînnoi, în favoarea statului, un drept de ipotecă de rangul I asupra locuinţelor contractate cu garanţia statului prin programul Prima Casă, pe întreaga durată a contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a casei pe o perioadă de cinci ani.

Sursa

8 June 2009