Cei care vor să îşi construiască o casă prin programul Prima Casă 2 trebuie să vină cu un avans de 5%, iar terenul pe care urmează să fie ridicată locuinţa nu se consideră avans, susţine Stela Alexandru, consilier marketing în cadrul Fondului Naţional de Garantare. Şi tot reprezentantul FNG a clarificat într-un interviu acordat pentru Imopedia.ro câteva aspecte ale programului Prima Casă semnalate de cititorii noştri.

 La ce nivel de finisare trebuie să fie o casă construita prin programul "Prima Casa 2"?

Nivelul de finisare al locuinţei construite prin programul Prima Casa depinde de nivelul finanţării acordate. La intrarea în vigoare a legii privind certificatul energetic, casa va trebui să indeplinească standardele prevăzute în aceasta.

Cum se face plata către firma constructoare-pe etape de constructie sau la sfârşitul construirii casei?
Banca este cea care stabileşte cu clientul modalitatea de tragere a creditului acordat.

Terenul se poate considera drept avans?
 
Nu, terenul nu poate fi considerat drept avans.

Cei care vor să îşi construiască o casă prin programul Prima Casă 2 trebuie să vină cu un avans de 5%, iar terenul pe care urmează să fie ridicată locuinţa nu se consideră avans.

Casa nou construită trebuie să aibă inclusiv utilităţile zonei trase-apa, curent? Dar centrală?

Definiţia locuinţei este cea din actele normative referitoare la program: locuinţă - orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

Solicitantul creditului va prezenta bancii un proiect, o autorizatie de constructie etc., iar banca va decide daca proiectul este finanţabil sau nu. HG 324/2010 prevede condiţiile de eligibilitate pentru beneficiarii programului.

 

 

 

 

 

26 April 2010