Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Primăria Capitalei plăteşte chirie de 7.400 de euro pe zi, dar reabilitarea sediului de la Cişmigiu e departe de finalizare

Publicat: | Sursa: Ziarul Financiar | Numar afişări: 1715

Sediul istoric al Primăriei Capitalei, o construcţie de peste 100 de ani, situată vizavi de parcul Cişmigiu, a intrat de doi ani şi jumătate într-un proces de consolidare ce costă circa 16 mil. euro. Finalizarea procesului este programată pentru jumătatea anului viitor, dar cu opt luni înainte de "deadline" imaginea şantierului lasă impresia că nici acest proiect nu va scăpa de obişnuitele amânări ale proiectelor publice din Bucureşti.

sursa: zf.roPasajul Basarab trebuia finalizat iniţial în 2009. Termenele au început să se rostogolească şi s-a ajuns ca proiectul să fie dat în folosinţă în iunie 2011, la o distanţă de doi ani. În decembrie 2011 Pasajul Pipera era dat ca "gata", dar finalizarea a avut loc la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, când ar fi trebuit dată în folosinţă parcarea de la Universitate, care nu este gata nici la începutul lui noiembrie.

Cu alte cuvinte, în Bucureşti nu este nicio mirare ca marile proiecte publice să întârzie. Bine măcar că se fac. Despre sediul Primăriei însă, la doi ani şi jumătate de la mutarea "cu chirie" în zona Gro­ză­veşti, pe malul Dâmboviţei, senzaţia este că municipalitatea va mai sta o bună perioadă în clădirea nouă, modernă, în care plăteşte circa 7.400 de euro pentru fiecare zi de şedere. La jumătatea lunii octombrie, pe şantierul Primăriei Bucureşti de pe bulevardul Regina Elisabeta, circa 75 de muncitori de la firma Rotary Construcţii lucrează la montarea unor structuri metalice cu bare de grosimea unui antebraţ în temelie, aşa-numite "măsuţe" care oferă rezistenţa necesară în cazul unui seism puternic. Clădirea emblematică a Capitalei, construită între anii 1906 şi 1910, are ziduri groase de circa un metru. Cu toate acestea, s-a considerat că un cutremur similar celui din 1977 ar şifona puternic imobilul şi a fost început un proces de renovare.

Simplificat mult, proiectul ales pentru întărirea structurii prevede următoarele etape de bază: firma constructoare trebuie să sape în jurul clădirii pentru a dezgoli temelia, apoi să decupeze cu o lamă uriaşă bucăţi din zidurile groase pe care le înlocuieşte cu "măsuţele" ultrarezistente, apoi se îmbracă structura rezultată în beton. Lucrările se află în cel de-al treila an, dar finalizarea lor pare departe, având în vedere că în prezent se lucrează doar la jumătate din clădire. Firma care a câştigat contractul de execuţie, Rotary Construcţii, a început lucrările la sediul vechi în urmă cu mai bine de doi ani, proces întrerupt temporar însă la jumătatea anului 2011 din cauza schimbării firmei proiectante.

La jumătatea lunii octombrie, două dintre cele trei laturi ale clădirii în formă de "U" erau în lucru, pentru că în cea de-a treia - sediul prefecturii Bucureşti - funcţionarii încă îşi desfă­şoa­ră activitatea. În aceste condiţii, cea de-a treia latură a clădirii va intra în lucru abia după ce func­ţionarii prefecturii se vor muta, un proces extre­m de anevoios, după cum reiese din afirmaţiile purtătoarei de cuvânt a instituţiei, Ivonne Ghiţă. "Ne vom muta într-un sediu temporar de­ţinut de RA-APPS, cel mai probabil în Casa Presei Libere. Acest sediu va fi temporar, până ce ne vom putea muta în sediul temporar pus la dispoziţie de Primăria Capitalei". Ghiţă a precizat că sediul temporar pus la dispoziţie de primărie, situat în strada General Berthelot, la nr. 90, "este amenajat în prezent", însă nu a precizat o dată exactă când va începe procesul de mutare. "Cât se poate de repede", a declarat purtătorul de cuvânt al prefecturii.

Termenul oficial stabilit pentru finalizarea lucră­rilor de consolidare a Primăriei este de 31 iulie 2013, însă calendarul plăţilor efectuate până acum indică realizarea a mai puţin de jumătate din proiect.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video