Parteneriatul public-privat redevine, în 2011, principalul instrument avut în vedere de autorităţile centrale şi locale pentru dezvoltarea urbană, atât pe zona imobiliară, cât şi pe cea de infrastructură.

17694-06_udrea_oc_70b15452a4.jpgConcluzia participanţilor la forumul internaţional "Infrastructura inteligentă în Europa de Sud-Est", organizat timp de două zile de Forum Invest şi susţinut de "Evenimentul zilei", a fost unanimă: parteneriatele de acest tip trebuie susţinute, însă fără ca acestea să reprezinte interese particulare.

În 2011, unul dintre principalii actori pe zona parteneriatelor public-privat va fi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care va lansa, luna viitoare, primele proiecte de construcţii de locuinţe prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), realizate în acest tip de parteneriat, a anunţat Elena Udrea, ministrul de resort, în cadrul forumului.

Potrivit Elenei Udrea, pot fi demarate lucrări în parteneriat public-privat şi pentru proiecte anunţate anterior, cum ar fi cartierul eco din Ghencea, acolo unde ministerul poate să participe cu un teren de 100 de hectare sau proiectele Casa Radio şi Esplanada.

Constructorii cer strategii pe termen lung

Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), a precizat, în acelaşi context, că va trebui să se insiste mai mult pe zona de eficientizare energetică, lucru care ar conduce atât la reducerea cheltuielilor individuale, cât şi la nivel instituţional.

De asemenea, preşedintele ARACO a adăugat că oamenii de afaceri din domeniul construcţiilor sunt deschişi la parteneriate cu statul, dar solicită acestuia să respecte termenele de plată ale contractelor, astfel încât constructorii să poată executa lucrările în limitele de timp stabilite.

Opiniei de mai sus îi subscrie şi Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale din Industrii, Servicii şi Comerţ, care precizează că dezvoltarea este condiţionată de sustenabilitate, iar parteneriatele publicprivat eficiente nu pot fi realizabile fără elaborarea, de către autorităţi, a unor strategii urbane pe termen lung.

Pe marginea subiectului, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a spus că dezvoltarea urbană, cel puţin în cazul Bucureştiului, s-a făcut haotic, iar investiţiile, deşi multe, nu au fost gestionate într-un mod eficient.


Sursa

20 April 2011