În 2010, cuvântul de ordine în imobiliare va fi incertitudine. Dezvoltatorii, investitorii instituţionali şi cei privaţi vor continua să se uite cu neîncredere la investiţiile în imobiliare, deoarece profitul nu este evident, iar riscul scăderii din 2009, chiar dacă diminuat, va continua să existe.

foto:http://assets.money.roOcazional, vor exista oportunităţi de investiţii sau achiziţii de necesitate, fie generate de decizii de accelerare a creditelor de către bănci, fie de vânzări bazate pe neîncrederea în sectorul imobiliar şi apariţia de oportunităţi mai bune în alte sectoare.

Dar această activitate nu va putea să dea tonul unei reveniri a sectorului imobiliar în adevăratul sens al cuvântului.

Cred că asistăm la o încetinire a trendului descrescător, care, probabil, ne va duce la o stabilizare a preţurilor în a doua jumătate a anului 2010. Contextul internaţional şi regional însã este posibil să schimbe mult datele problemei deoarece, de exemplu, o destabilizare a Greciei sau a unor bănci austriece, de care sectorul bancar românesc depinde mult, poate agrava situaţia, având consecinţe greu de evaluat.

Din punctul meu de vedere, sectorul rezidenţial va fi primul care se va debloca, urmat de birouri şi logistică, iar, într-o etapă ulterioară, de retail şi de sectorul hotelier. Pe lângă creşterea cererii în această ordine, estimez că şi revenirea creditării bancare în economie va avea aceeaşi ordine, deoarece este direct proporţională cu percepţia riscului de către bănci în imobiliare - rezidenţialul este, în general, perceput ca având cel mai mic risc, birourile, risc mediu şi retailul, risc de credit crescut.

Articol de Andrei Diaconescu (partener al casei de investiţii Capital Partners).

Sursa

13 January 2010