ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Primul bloc social al ANL din Oradea, intesat cu oameni de afaceri si directori      
ADEVARUL -  11. 08. 2003

* Pentru umflarea punctajelor de selectie s-au folosit declaratii de venituri false, adeverinte medicale pentru boli ce nu apar in actele normative si copii inca nenascuti
* PNA a declansat cercetari

Oradeanul Ovidiu Pop este un tanar patron de succes. Duran's, firma pe care o patroneaza impreuna cu mama sa, este una dintre agentiile de publicitate care s-a impus pe piata oradeana in ultimii 10 ani. Dovada stau cifrele de afaceri de miliarde de lei din ultimii 2 ani, excursiile exotice si masina luxoasa pe care tanarul o plimba mai nou prin oras. Cu toate acestea, Ovidiu Pop sustine ca nu si-a permis pana acum o locuinta proprie, motiv pentru care a solicitat un apartament in proaspat construitul bloc ANL pentru tineri.
Culmea e ca, dintre cele peste 1.600 de cereri depuse, a lui a fost printre cele aprobate si inclusa chiar pe lista de prioritati. Tanarul nu este singurul om de afaceri aflat printre cazurile sociale care vor beneficia de o chirie subventionata de stat in blocul ANL din Oradea.

 Potrivit Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale a Locuintei (ANL) si normelor ei de aplicare, selectia viitorilor chiriasi ai locuintelor pentru tineri se face in baza unor regulamente aprobate de administratiile locale pe teritoriul carora se construiesc blocurile. La Oradea, regulamentul a fost aprobat in noiembrie 2002 de Consiliul municipal.
Regulamentul nu prevede insa restrictii pentru cei care detin proprietati mobile sau imobile in alte localitati si nici nu ii obliga pe functionarii care preiau si verifica dosarele sa ceara declaratiile de venit impozabil ale solicitantilor de la Finante. Poate ca, din aceasta cauza, pe lista chiriasilor s-au strecurat si alti patroni si tineri cu posibilitati financiare peste medie care nu intra nici pe departe in categoria intelectualilor care au nevoie de protectie sociala din partea statului.

Un alt exemplu este Adrian Chipurici, fostul director al Directiei Judetene de Tineret si Sport Bihor in legislatura taranista, care ocupa locul 3 pe lista de prioritati pentru locuinte cu 2 camere. Acesta e administrator al firmei Bicomed, specializata pe asistenta medicala, iar tatal lui e asociat la o brutarie destul de profitabila, Otipan SRL, unde a angajat-o si pe nora sa.

Cristian Tomoiaga nu pare nici el un caz social, fiind directorul reprezentantei Daewoo din Oradea. Tatal sau e asociat in nu mai putin de 4 firme, in unele cu consilierul local PD Ioan Lucian:Vicondo Com, Roval Com, Tomex Trade si Fit Oil, la ultimele 3 fiind si administrator.

Tot pe lista de prioritati se afla si Stefan Ferencz, fost asociat al consilierului local Foldes Adalbert, vicepresedinte al UDMR Bihor, si, culmea, unul dintre membrii comisiei constituite la nivel local pentru a-i verifica pe beneficiarii locuintelor. Familia Seuche, cei de pe locul 10, nu sta nici ea prost. Tatal tanarului are tot o firma de comert, Seuconstruct.

Urmeaza Ciprian Niculita, situat cu doar 3 locuri mai jos, functionar bancar cu un salariu de peste 10 milioane de lei, cu sotia sa, Ramona, angajata la Arhetip, firma tatalui ei, arhitect de meserie.

Tot tatic afacerist are si Sebastian David. Gheorghe David e asociat unic si administrator la Cafe Bar Veronica din cartierul Iosia. Punctaje umflate Lista de gafe nu e nicidecum completa. In multe cazuri, punctajele celor de pe lista ANL au fost umflate artificial. Iar vina e, deopotriva, a solicitantilor, care s-au folosit de acte false, si a functionarilor din Primarie, care le-au luat de bune.

Unele familii au beneficiat de punctaj maxim la capitolul "venituri", pentru adeverinte datate din 2001 sau pentru unele falsificate. "Situatia locativa" a fost un alt criteriu discutabil.
Unii au primit punctaj maxim pentru ca detin o suprafata locuibila mai mica de 8 mp/membru de familie, chiar daca locuiesc, singuri, intr-un apartament cu doua camere. Iar unei familii i s-a punctat in februarie copilul nascut doua luni mai tarziu! S-au luat in considerare, tot pentru majorarea punctajului, adeverinte medicale pentru boli ce nu apar in actele normative ca aducatoare de sprijin din partea statului. Ca in cazul lui Claudiu Igret, suferind de rinita alergica, boala care i-a adus 10 puncte si, implicit, un loc pe lista de prioritati a Primariei.

Anomalii se gasesc si in dosarul familiei Csiki, aflata la numarul 54 pe lista ANL. Adeverinta de venit a capului familiei Csiki Ludovic, eliberata de firma SIMCOR, este chiar hilara. "Domnul Csiki are depusa o cerere de angajare la societatea noastra in functia de zidar. Datorita conditiilor meteorologice, cererea nu a fost inca aprobata.
La data la care va fi angajat i s-a propus un salariu de 2,5 milioane de lei", se arata in actul respectiv care, culmea absurdului, a fost punctat cu 10.

Pentru 5 puncte in plus, Daniel Cojita a depus la dosar un fals care atesta ca si-a luat masteratul. De fapt, actul respectiv, eliberat de o universitate din strainatate si redactat in limba engleza, preciza doar ca absolventul s-ar putea inscrie pentru studii aprofundate daca va achita taxa de 150 dolari/an. Statul e de vina Vina pentru flagrantele abateri apartine, in primul rand, functionarilor Administratiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), din subordinea Primariei, care a preluat si selectat dosarele solicitantilor. Functionarii sustin insa ca au respectat criteriile de departajare recomandate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si aprobate de Consiliul local Oradea. Consilierii municipali dau vina pe guvernanti.
"Noi nu avem nici o vina pentru cele intamplate, am aprobat un regulament bazat pe recomandarile semnate de ministrul secretar de stat Sergiu Sechelariu. Data viitoare vom impune criterii mai severe. Acum, nu mai avem de face. Lista de beneficiari a fost aprobata de Consiliu, nu a fost atacata in timp util de prefect, deci e perfect valabila. Ramane insa raspunderea personala a functionarilor si a membrilor comisiei de analiza. Daca s-a comis vreun abuz, vor raspunde", sustine Miron Pop, consilier local PNL.
Pana una-alta, procurorii Parchetului National Anticoruptie au demarat o ancheta in cazul dubioaselor repartitii pentru blocul social al ANL. Pana la finalizarea anchetei, primarul a decis sa blocheze repartizarea locuintelor.
Petru Filip a recunoscut si faptul ca nu a verificat in nici un fel modul in care s-au efectuat anchetele sociale de catre subordonatii sai, iar atunci cand i s-a explicat ca acestea sunt intocmite pe cate o jumatate de pagina, a replicat: "Nu marimea conteaza"...
Prezent in urma cu cateva zile la Oradea, secretarul de stat Sergiu Sechelariu a declarat fara echivoc ca vinovatii trebuie sa plateasca, chiar daca sunt membri ai partidului de guvernamant.

Laura GAL   

 

 

 

 

11 August 2003