Situatie. Desi Guvernul si bancile sustin ca programul va fi eficient, brokerii si agentii imobiliari sunt reticenti.

Pro si contra Majoritatea institutiilor bancare vor oferi, prin Programul "Prima Casa", imprumuturi cu dobanzi de 4% peste dobanda medie EURIBOR la trei luni, pentru cele in euro, si de 2,5% peste dobanda medie ROBOR la trei luni, pentru cele in lei. 

Cea mai buna oferta pentru creditele in lei este cea care vine din partea CEC, dobanda fiind de numai 1,9% peste nivelul ROBOR. Astfel, nivelul dobanzii se varidica la 11,65% pe an, fata de 12,25% pe an, cat ofera celelalte banci. 

Ruxandra Andrei, reprezentant al brokerului de credite FinZoom, spune ca singurele date de produs oficiale pe care compania sa le-a primit sunt cele venite din partea CEC si BCR.

Neconcordante legislative

"CEC le cere celor care doresc sa-si achizitioneze o locuinta prin acest program, dar care identifica o casa cu o valoare mai mare de 60.000 euro, o garantie de 130%, lucru imposibil, avand in vedere ca principala conditie este tocmai aceea de a nu detine, ca debitor, alte proprietati", spune specialistul.

Este paradoxal, continua Ruxandra Andrei, statul garantand cei 60.000 euro, in timp ce diferenta este imposibil de garantat, dar ceruta de CEC.

De asemenea, o alta problema a calificarii in vederea obtinerii creditului este aceea ca, spune reprezentantul FinZoom, textul actului normativ prevede ca atat imprumutatul, cat si rudele de gradul I sa nu detina vreo proprietate, lucru care poate crea incurcaturi in cazul cuiva care se prezinta la banca pentru un imprumut, iar ofiterul de credit ii poate respinge dosarul pentru ca parintii respectivei persoane sunt proprietari.

"Textul trebuia sa specifice clar ca nu e vorba de toate rudele de gradul I, ci doar de sotul sau sotia aplicantului."

 

 

 

Sursa

9 July 2009