Cumpărarea unei locuinţe este o decizie importantă, care poate schimba viaţa. Zona în care se află aceasta stabileşte cât timp faci în fiecare zi până la serviciu şi la ce oră trebuie să te trezeşti, cum îţi petreci timpul liber.

Importante, sau chiar cele mai importante, sunt poblemele juridice care pot apărea dacă nu se verifică istoricul propietăţii ce urmează să fie achiziţionată. Specialiştii spun că primul pas este verificarea situaţiei juridice a apartamentului, inclusiv a terenului pe care se contruieşte imobilul sau ansamblul rezidenţial. „Clienţii este bine să aibă alături un avocat care să investigheze cu atenţie istoricul proprietăţii, pentru a nu exista surprize ulterior", spune Irina Petrescu, partener Esop.

Pasul doi este verificarea bonităţii proprietarului. „Mulţi clienţi au considerat doar marketing atunci când un consultant imobiliar încercă să le atragă atenţia asupra acestui aspect. Mulţi au fost fascinaţi de aşa-zisele ocazii, adică apartamente cu preţuri sub piaţă. Impactul crizei a fost mare pentru acei dezvoltatori cu o poziţie fragilă pe piaţă, cunoscându-se multe cazuri în care clădirile nu s-au mai livrat, cumpărătorilor fiindu-le extrem de dificil să îşi mai recupereze banii", explică Irina Petrescu.

Calitatea construcţiei este încă un criteriu de care trebuie să se ţină seama. În ultimii ani au fost o serie de probleme legate, în special, de calitatea locuinţelor noi. Din lipsa unor oferte, majoritatea vânzărilor se făceau off plan, mulţi dintre cumpărători având la sfârşit surpriza să constate că ceea ce s-a livrat nu prea corespundea cu ceea ce s-a promis iniţial. Astfel, specialiştii recomandă clienţilor să ceară detalii despre calitatea materialelor folosite şi a firmei de contrucţii cu care se lucrează.

Costuri neprevăzute

În cazul în care locuinţa e situată într-un amsamblu, fie că e vorba de un apartament, fie că e vorba de o casă, e bine să se clarifice cum se va face administrarea ansamblului si ce costuri sunt. „Au fost o serie de situaţii în care clienţii nu au considerat acest aspect important şi s-au trezit ulterior cu o serie de costuri neprevăzute, pe care nu le mai puteau discuta", subliniază Irina Petrescu.







Sursa

25 May 2010