Profit din casa la mare


Cotidianul - 27.07.2006
 

Caracterul sezonier al turismului de litoral nu diminueaza rentabilitatea unei investitii imobiliare in localitatile de pe malul Marii Negre.

Cum se amortizeaza mai repede investitia facuta intr-un apartament la malul marii: prin inchiriere pe termen scurt sau lung? „Cotidianul“ s-a interesat pentru dumneavoastra si va prezinta preturi la apartamente, chirii, precum si o perioada estimativa pentru amortizarea investitiei intr-un imobil in Constanta. O persoana care are mai putini bani si totusi vrea sa fie proprietar la malul marii, in Constanta, poate cumpara o garsoniera. Intr-un cartier decent, nici in centru, dar nici la periferie, aceasta costa aproximativ 30.000 de euro, ne-a spus Daniela Darabela, agent imobiliar la firma Elion. Pretul pentru inchirierea unei garsoniere este de aproximativ 250 de euro pe luna. Dupa 10 ani de inchiriere, proprietarul se va alege cu un imobil aproape de mare. Insa mai exista o posibilitate.

Bani din chirie

Garsoniera poate fi inchiriata in sezon pe termen scurt, pe noapte. Sezonul la mare incepe de la 1 mai si se termina la 1 septembrie, patru luni de zile. Potrivit Danielei Darabela, o camera pe noapte in plin sezon estival ajunge la 70 RON. Daca merge foarte bine, intr-un sezon proprietarul va incasa o suma aproape egala cu cea pe care ar obtine-o pe tot timpul anului: in jur de 2.400 de euro.

Astfel ar mai ramine inca opt luni de inchiriat pe termen lung, care inseamna inca 2.000 de euro. La inchirierea pe termen lung si scurt, investitia va fi amortizata in aproape sapte ani, cu conditia ca chiriasii sa nu fie o problema. Este o estimare care depinde insa de nivelul cererii. Un apartament cu doua camere costa in Constanta in jur de 50.000 de euro. Dupa cum a mers turismul de litoral in lunile mai si iunie ale acestui an este indicat ca investitorul sa-si calculeze veniturile in functie de chiria lunara.

Un astfel de apartament poate fi inchiriat cu 300-350 de euro pe luna, potrivit Danielei Darabela. Proprietarul isi va scoate banii in aproape 14 ani, daca il inchiriaza pe pret minim. Daca il inchiriaza si pe termen scurt, investitia va fi amortizata in aproximativ sapte ani. „La inchirierea unui imobil, in Constanta, conditia de baza este ca pina la sezonul estival acesta sa fie liber. Pe termen lung, apartamentele se inchiriaza de la 1 septembrie pina la 1 mai, altfel nu gasesti“, a precizat Daniela Darabela. Investitia intr-un apartament cu trei camere in Constanta poate fi amortizata in aproximativ sase ani si jumatate, conditia fiind aceea ca fiecare camera sa fie inchiriata in sezonul estival, dupa care sa se gaseasca si chiriasi pentru extrasezon.

Daca se inchiriaza doar pe termen lung, investitia se amortizeaza in 14 ani si sase luni. Un apartament intr-un cartier obisnuit al Constantei costa intre 65.000 si 70.000 de euro, chiria este de 400 de euro pe luna, iar calculele au fost facute pe pretul maxim al apartamentului. Cele mai cautate apartamente la malul marii, pentru inchiriere, sint garsonierele si apartamentele cu doua camere. „Acestea sint mai cautate datorita preturilor mai mici de inchiriere, precum si costurilor mai mici la plata intretinerii“, ne-a spus Dana Coman, reprezentantul agentiei imobiliare Mereu Activ.

Chiriasi de extrasezon

Persoanele care inchiriaza apartamente in extrasezon, pe termen lung, in Constanta sint studenti, elevi sau persoane care au locul de munca in oras. „Pentru studenti si elevi pica numai bine. Cind se termina sezonul estival isi pot gasi apartamente in care sa locuiasca pina la inceperea noului sezon, care coincide aproximativ cu terminarea scolilor“, a subliniat Daniela Darabela. Potrivit acesteia, este bine ca posibilii investitori sa se orienteze in asa fel incit sa cumpere apartamente care sa aiba in apropiere si campusul sau scolile, dar totodata si marea. „Un cartier ideal in acest sens este Tomis Nord, are si campus, si plaja de la Mamaia aproape“, a mai spus Daniela Darabela.

Citeste articolul integral in Cotidianul



Nicu Stan
Cotidianul
 

27 July 2006