În primele şapte luni din anul de criză 2009, băncile şi-au asigurat pe seama dobânzilor plătite de stat mai bine de o treime din profitul generos din 2008

Băncile au profitul asigurat anul acesta, în ciuda îngheţării creditării.

http://www.gandul.info/financiar/exclusiv-profitul-bancilor-e-salvat-de-stat-700-milioane-de-euro-in-2009-4916143Nu de la clienţii persoane fizice, prin dobânzi mari şi comisioane pe măsură, ci de la stat.

În primele şapte luni din 2009 statul a plătit băncilor din România o dobândă totală de nu mai puţin de 1,81 miliarde lei (aproximativ 430 milioane de euro), adică 5,43 milioane de lei pe zi, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la solicitarea Gândul.

Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, dobânzile aferente datoriei publice interne au fost de 872,1 milioane lei (în jur de 242 milioane de euro).

Principala problemă este că împrumuturile masive ale statului au tăiat apetitul băncilor pentru a credita firmele şi persoanele fizice. Practic, banii luaţi de stat de la bancheri se duc doar în pensii şi salarii, respectiv în consum. "Este vina noastră, adică a statului, nu a bancherilor.

Pentru că este campanie electorală şi nu s-a tăiat în carne vie aşa cum trebuia, statul se împrumută în continuu de la bănci. Trebuiau să vină în faţă şi să admită că au acceptat nişte lucruri inacceptabile anul trecut, tot în campanie, şi să ia măsurile necesare.

Anul 2010 va fi infect. Vor fi concedieri, creşteri de impozite...", a declarat pentru Gândul Ilie Şerbănescu, analist economic.Dacă statul se va împrumuta în acelaşi ritm ca până acum, până la sfârşitul anului băncile din România ar putea încasa de la stat peste 730 de milioane de euro sub formă de dobânzi, adică mai mult de jumătate din profitul întregului sistem bancar de anul trecut, de 1,27 miliarde de euro, conform datelor BNR.

Un calcul simplu arată că în cele şapte luni de criză din 2009, băncile şi-au asigurat 38% din profitul obţinut în anul 2008 doar pe seama statului.




Sursa

21 September 2009