Specialiștii FMI estimează că economia mondială va crește cu 3,5%, anul acesta. Cifrele sunt mai mici decât la ultima prognoză, din luna octombrie, când Fondul Monetar Internațional aprecia o creștere de 3,8% a economiei globale. Aceasta reprezită cea mai mare diferență negativă a ultimilor trei ani, între două prognoze consecutive.

36171-prognoza_fmi.jpgÎnrăutățirea proiecțiilor pentru cele mai multe economii ale lumii i-a făcut pe specialiștii FMI să își revizuiască prognoza de creștere a economiei globale. Aceștia apreciază că anul acesta vom asista la o creștere de 3,5%, în scădere față de estimarea din luna octombrie, de 3,8%.

Aceasta reprezită cea mai mare diferență negativă a ultimilor trei ani, între două prognoze consecutive, subliniază Bloomberg (la începutul lui 2012, FMI prognoza o creștere a economiei mondiale cu 0,7% mai mică decât la anunțul precedent). În același timp, specialiștii FMI anunță o prognoză mai sumbră și pentru anul viitor, estimând o creștere economică de 3,7%, comparativ cu 4%, cât anunțau în urmă cu trei luni.

„Economia mondială se confruntă cu niște tendințe puternice și complexe, dar opuse. Pe de o parte, cele mai mari economii ale lumii câștigă de pe urma declinului prețului petrolului. Pe de altă parte, în multe părți ale lumii, perspectivele economice slabe pe termen lung afectează cererea, ajungându-se astfel la tendințe în contradictoriu”, a declarat Olivier Blanchard, economistul-șef al FMI.

Economia Europei va avea mai mult de pierdut din cauza investițiilor slabe, decât va câștiga de pe urma prețului scăzut al petrolului, consideră specialiștii FMI. Astfel, prognoza de creștere a economiei Zonei euro a fost redusă la 1,2% (de la 1,3%, în luna octombrie). În același timp, țările europene emergente, categorie în care este inclusă și România, vor înregistra o creștere de 2,9% de-a lungul acestui an și de 3,1%, în 2016.

  • Potrivit estimărilor, economia Germaniei va crește cu 1,5% anul acesta (comparativ cu 1,7%, cât se prognoza în octombrie)
  • Creșterea economică a Franței va fi de 0,9% (comparativ cu 1%, în octombrie)
  • Italia va avansa economic cu 0,4% (față de 0,9%, cât se estima în octombrie)
  • Spania este singura țară europeană a cărui prognoză a fost revizuită în creștere, ajungând la 2% (de la 1,7%)

Veștile sunt la fel de sumbre și pentru China, a doua mare putere economică. Specialiștii FMI au redus prognoza de creștere economică la 6,8% pentru anul acesta, în scădere cu 0,3% față de luna octombrie.

În schimb, proiecțiile pentru economia americană sunt optimiste: PIB-ul SUA va crește cu 3,6% anul acesta (față de estimările din luna octombrie, de 3,1%). Economia va fi influențată pozitiv de prețul mic al petrolului și de politica monetară relaxată, deși majorarea treptată a dobânzii-cheie și reducerea exporturilor din cauza aprecierii dolarului ar putea reprezenta factori de încetinire.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

20 January 2015