Veşti bune în primul rând pentru românii care au credite în euro. Leul se va întări în continuare pe parcursul lui 2011, până la un curs de 4 lei pentru un euro în decembrie, apreciază analiştii gigantului american JP Morgan, care pun astfel pe piaţă cea mai optimistă prognoză de curs pentru anul acesta.

17020-euro.jpgViziunea americanilor este împărtăşită de tot mai mulţi analişti, însă până acum previziunile de întărire a leului au fost mai rezervate, scrie ZF.ro.

BNR a afişat vineri un curs de 4,2048 lei pentru un euro, cu 1,16 bani peste nivelul precedent, deprecierea fiind antrenată de un nou val de aversiune la risc a investitorilor pe plan mondial, după catastrofa din Japonia. Leul înregistrase pe 8 martie un maxim al ultimelor nouă luni, la 4,1869 lei/euro, cu aproape 2% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut.

Creşterea inflaţiei din luna februarie i-a făcut pe mulţi să creadă că BNR va încuraja o întărire a leului, care ar contrabalansa presiunile puse de scumpirea carburanţilor şi alimentelor pe plan internaţional.

"Recunoaştem că perspectiva încetinirii inflaţiei în semestrul al doilea şi ţinta noastră optimistă de curs, de 4 lei pentru un euro la sfârşitul anului, justifică o reducere a dobânzii-cheie a BNR. Totuşi, perspectivele inflaţioniste nu sunt benigne. Ne aşteptăm ca inflaţia să tindă spre 6% anul viitor, pe fondul revenirii consumului intern, iar riscurile sunt să depăşească acest nivel, din cauza scumpirii alimentelor şi carburanţilor", notează analiştii JP Morgan.

La rândul lor, analiştii de la Londra ai Royal Bank of Scotland notează într-un "jurnal de călătorie" după o vizită la Bucureşti că euro ar putea să coboare la 4,1 lei în următoarele şase luni.


14 March 2011