Construirea de proiecte ANL prin parteneriat public-privat este o idee bună, dar imposibil de aplicat, în condiţiile actuale. Deşi mulţi investitori ar fi interesaţi de o asemenea colaborare,  interesele guvernanţilor par să se contrazică cu cele ale oamenilor de afaceri. Din acest motiv, proiectul de lege pentru noul stil de dezvoltare al cartierelor ANL rămâne blocat în diverse departamente ale MDRT. Între timp, orice alte proiecte viitoare rămân îngheţate.

24997-dscn6055.jpgInvestitorii simt că intră pe un teren periculos, atunci când analizează perspectiva de a se alătura Guvernului în demersul de a construi locuinţe ANL. Desigur, proiectele făcute în colaborare cu statul pot fi foarte avantajoase, în aceeaşi măsură în care pot fi absolut nerentabile. Tocmai de aceea, investitorii consideră necesare garanţii suplimentare din partea Guvernului, pentru a se implica în proiecte de tip ANL.

Considerăm că o asemenea strategie poate stimula sectorul construcţiilor şi poate atrage investiţii străine, cu condiţia ca programul să acorde anumite beneficii, precum stimulente financiare la nivel de taxe şi garanţii străine. Noi chiar am susţinut acest concept în faţa Ministerului Dezvoltării la începutul lui 2011, arătând că este posibil ca prin alocarea aceluiaşi buget anual pentru construcţia de locuinţe ANL, Guvernul ar putea închiria de 10 ori mai multe locuinţe şi să rămână cu proprietăţile la sfârşitul perioadei de închiriere”, spune Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Constructorii vor garanţia profitului, înainte să se avânte în colaborarea cu Statul

Constructorii vor să aibă certitudinea că nu se vor implica în afaceri care să le blocheze capitalul, fără prea mare profit. Momentan, planul este doar schiţat de către Guvern, dar în linii mari, Statul pune la dispoziţie terenul, plăteşte studiile de fezabilitate şi documentaţiile de atribuire ale contractelor. Constructorii primesc o cotă-parte din chiriile încasate plus rate periodice ce urmează să fie rambursate de către ANL la bugetul de stat. Banii din chirie se împart corespunzător. Astfel, 50% merge la bugetul de stat, 30% la constructor şi 20% la ANL. Prima plată efectuată de stat către investitorul privat este de 8 milioane euro, iar următoarele plăţi unitare periodice se ridică la 4,5 milioane euro/an.

„Este foarte important să vedem normele de aplicare pe care ministerul le va gândi. O astfel de lege poate să deschidă un drum în aplicarea parteneriatului public privat sau poate să rămână o simplă lege în sertar. Atât timp cât investitorul nu este încurajat să îşi folosească banii pentru realizarea de locuinţe şi să-i recupereze într-un timp rezonabil, atunci el va avea reticenţe”, a declarat Adriana Eftime, secretar general în Patronatul Societăţilor de Construcţii.

Unii investitori aşteaptă să fie abordaţi, dacă este nevoie de ajutorul lor

În aceste condiţii, la care se adaugă cunoscutele piedici puse de birocraţie, investitorii nu îşi permit să se avânte cu prea mult elan într-un proiect umăr la umăr cu Statul. Din contră, există chiar şi investitori care aşteaptă să fie abordaţi în mod direct, dacă există cu adevărat interes pentru aşa ceva.

Putem fi interesaţi de o astfel de colaborare, dar în condiţiile în care suntem informaţi cu privire la toate detaliile acestui proiect”, spun dezvoltatorii proiectului Cosmopolis. 

În căutat în mod activ să ne implicăm în acest program, dar conceptul este relativ noi, iar mecanismul de investiţie încă nu a fost stabilit. Pentru a implementa acest program este nevoie de schimbări legislative, pentru care este nevoie de timp şi negocieri. Este un proces dificil şi birocratic”, continuă oficialul Ozone Homes.

Un singur lucru este cert deja: preţul apartamentelor care vor fi construite prin acest program. Aşadar, pentru 1.000 apartamente cu două camere şi o suprafaţă construită de 90 mp, preţul/mp construit este de 450 euro. Astfel, preţul total al apartamentelor este de 40.500 euro, iar chiria este stabilită la 113 euro/lună. Investiţia totală se ridică la 60 milioane euro pentru dezvoltarea a 100.000 de locuinţe. Între timp, se lucrează doar la blocurile deja ridicate, iar construcţia imobilelor noi este amânată până la găsirea de soluţii.

CITEȘTE ȘI România, în criză acută de locuinţe. ANL construieşte doar din inerţie iar constructorii, doar cât să supravieţuiască.


28 May 2012