Casa Verde este genul de program pentru care interesul este mai mare decât oferta statului. În ciuda reticenței românilor în fața clădirilor verzi, sumele destinate programului se epuizează, potrivit istoricului, la scurt timp de la lansarea oficială. Mulți dintre cei care reușesc să obțină finanțare din partea statului încep să se documenteze și să adune actele necesare chiar înainte de a se anunța exact necesarul. Momentan, programul Casa Verde 2016 este abia la început, dar el se arată promițător nu doar pentru beneficiari, ci și pentru întreaga piață imobiliară, precum și pentru economie.

39903-casa_verde.jpgCasa Verde 2016 este concepută pentru generația viitoare de clădiri. Spre deosebire de programul anterior, acesta este adaptat la evoluțiile care au avut loc pe piața de construcții verzi, motiv pentru care decontările includ și materiale mai puțin cunoscute și folosite, precum izolațiile de cânepă sau lână sau piatra bazaltică. Sunt în continuare acoperite și cele mai frecvent folosite instalații verzi, chiar și pentru cei care vor să își eficientizeze locuința la nivel minimal.

Programul este destinat oricui, de la proprietari de case la asociații de locatari, școli, spitale, instituții publice etc. Se pot obține finanțări pentru schimbarea becurilor și atât, precum și pentru proiecte mai ample, precum modernizarea acoperișurilor sau montarea unor sisteme de eficientizare a consumului”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marius Anastase, constructor.

O locuință verde poate reduce facturile până la zero, în funcție de sistemele alese

De altfel, consumul mai mic este primul motiv pentru care românii iau în calcul construirea sau modernizarea casei, în așa fel încât să fie eficientă energetic. Facturile reduse până aproape de zero, în funcție de sistemele folosite, sunt atrăgătoare pentru oricine. Până acum, costurile inițiale au fost problema, dar programul Casa Verde poate rezolva acest aspect pentru măcar o parte dintre cei cu adevărat interesați. 

Prețul inițial îi sperie pe oameni. Nu neapărat că ar fi ceva colosal. De fapt, în funcție de soluțiile alese, prețul poate fi cu doar 15% mai mare. Dar o casă este o investiție pe care mulți o fac la limita bugetului, iar 15% chiar contează. Nu ajută nici măcar ideea că investiția se amortizează în câțiva ani, iar în alți câțiva ani, proprietarul intră pe profit”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mădălina Marcu, specialist vânzări materiale de construcții.

Pentru anul 2016, bugetul total alocat programului Casa Verde este de 150 de milioane de lei

Pentru anul acesta, bugetele estimate sunt de 95 de milioane de lei pentru înlocuirea sistemelor de încălzire, iar bugetul total este de 150 de milioane de lei, aproximativ 30 de milioane de euro. Un caz special îl reprezintă cei care au depus dosare la ediția anterioară a programului, dar pentru care nu au mai ajuns fondurile. Pentru ei, statul a alocat un buget special estimat la 44 de milioane de lei. Toate aceste aspete vor conduce la un boom pe piața construcțiilor verzi. 

Pe lângă beneficiile reale de mediu pe care acest program le va oferi, va avea o serie de alte beneficii foarte importante.Vorbeam de reducerea facturilor, dar și de un mare avantaj în dezvoltarea de business-uri. Toată această piață este încă într-o fază de pionierat și aș vrea ca, prin măsurile pe care le luăm, să stimulăm și creșterea business-urilor în această zonă. Impulsionarea consumului de materiale de construcții ecologice va crea o piață competitivă în acest sector și sper că va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de muncă”, a explicat Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului.

Prima ediție a proiectului Casa Verde a fost în anul 2008, și a avut un succes masiv. Doar în prima lunp au fost depuse peste 23 de mii de dosare. Programul a fost ulterior suspendat din lipsa de fonduri, apoi deblocat în principal pentru dosarele care existau deja în evidența statului.

CITEȘTE ȘI:

11 April 2016