Pentru panouri solare statul da 6.000 de lei, iar pentru pompe termice, 8.000 de lei.
12494-casa_verde.jpgMoldovenii nu se dau in vant dupa energia eco, cu toate ca Ministerul Mediului pune la bataie o parte din bani. Prin programul „Casa Verde", locuitorii care stau la casa isi pot monta panouri solare, pompe de caldura sau cazane pe baza de peleti pe banii statului. Sute de solicitari au fost depuse la Agentiile pentru Protectia Mediului din intreaga tara privind sistemele de producere a energiilor alternative, dar asta acopera o mica parte din suma anuntata de Ministerul Mediului. Familiile interesate pot primi sustinere financiara de pana la 8.000 de lei.

Dupa ce a fost amanat in mod repe­tat, programul de inlocuire sau de com­pletare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara sau geotermala ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului a inceput. Pe timp de criza, programul „Casa Verde" nu pare a fi la mare cautare, cu toate ca presupune realizarea unei investitii care poate fi sustinuta, in unele situatii, suta la suta pe banii statului.

Programul „Casa Verde" pentru persoane fizice a debutat la 30 iunie si va avea un buget de 110 milioane de lei, proveniti din Fondul de Mediu. La randul lor, iesenii nu s-au aratat foarte interesati sa detina „case verzi", desi guvernul le vine in ajutor cu bani nerambursabili. Potrivit Ghidului apli­can­tului, elaborat de specialistii de la Ministerul Mediului, cei care isi vor monta o soba pe peleti vor scuti 3.000 de lei. Pentru panouri solare si instalatii pe baza de lemn sau deseuri vegetale, agricole si forestiere, persoanele fizice obtin cate 6.000 de lei, iar cei care isi vor monta pompe de caldura vor fi sustinuti cu cate 8.000 de lei. „Dosarele se depun la Agentia pentru Protectia Mediului, unde se face evaluarea administrativa, adica doar se inregistreaza dosarul si se verifica daca este complet, iar toate documentele sunt in ordine. Ulterior, dosarul merge spre evaluare la Admini­stratia Fondului pentru Mediu. De la demararea programului, pe data de 1 iulie, la Iasi au fost depuse 45 de proiecte. O singura solicitare pentru pompe de caldura a fost inaintata la APM Iasi",ne-a declarat Galea Temneanu, purtator de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi. La nivelul ju­de­tului sunt alocati 4,1 milioane de lei, ceea ce inseamna ca daca fiecare iesean va solicita maximum 6.000 de lei, in jur de 700 de familii care si-au ridicat vile in ultimii ani in Iasi vor beneficia de ajutorul financiar de la stat. Practic, tot cei care sunt instariti vor putea fi ajutati de catre Ministerul Mediului, mai ales ca legea ii obliga pe beneficiari sa faca investitia pe cheltuiala proprie, pentru ca ulterior sa-si recupereze banii de la stat.

Sursa

20 July 2010