Băncile ar fi trebuit să acorde, începând de ieri, credite cu garantarea statului pentru ca beneficiarii să-şi reabiliteze casele.

Deocamdată, aceste credite nu pot fi luate. La mijlocul lunii trecute, Palatul Victoria anunţa că din 2 august va demara un program de garantare a creditelor pentru reabilitare. Totul e gata, însă doar pe hârtie.

„Guvernul va oferi garanţii pentru creditele luate de asociaţiile de proprietari sau de proprietarii care doresc să-şi reabiliteze locuinţele.

Statul garantează creditul pe termen de cinci ani. Apoi, statul va suporta dobânda la credit, iar asociaţia de proprietari îşi va alege singură antrprenorul care să execute lucrarea", spunea, la 20 iulie, premierul Emil Boc.

El a precizat că programul va fi aplicabil de la 2 august până când Fondul de Garantare va semna convenţii cu băncile care vor să intre în program.

„După 2 august, la băncile care vor semna cu Fondul cei interesaţi pot apela pentru a obţine credite garantate de stat", a mai spus Boc.

Iată, însă, că a trecut şi ziua de 2 august şi până în prezent nicio bancă nu s-a prezentat la Fondul de Garantare pentru a semna vreo convenţie.

Reprezentanţii Fondului ne-au declarat, ieri, că „probabil dosarele sunt încă în lucru la nivelul băncilor, acestea trebuie să mai încheie protocoale şi cu Ministerul Dezvoltării".


Sursa

3 August 2010