Locatarii se plang ca au aparut firme-fantoma care iau bani in avans si apoi dispar.

15056-reabilit.jpgDificultatile in derularea progra­me­lor guvernamentale de reabilitare termica a blocurilor i-au impins pe proprietari sa demareze pe cont propriu lu­crari de imbunatatire a confortului termic al locuintei. Un astfel de demers are insa si costuri, avand in vedere numarul tot mai mare de firme-fantoma care s-au angajat sa faca lucrari, fara nicio garantie. Astfel s-a ajuns in situatia in care mai multe companii din Iasi au luat avansuri de la locatari pentru reabilitarea termica a locuintelor si nu au mai dus la bun sfarsit lucrarile. In unele cazuri, administratorii nu mai sunt de gasit, punctele de lucru fiind doar apartamente nelocuite.

Lucrari nefinalizate, avansuri platite fara a mai putea fi recuperate si apartamente ramase neizolate in pragul iernii, asa se prezinta situatia pe piata reabilitarii termice de la Iasi. Demersul pe cont propriu de anvelopare a locuintei este unul costisitor si, mai nou, presupune si numeroase riscuri.

Oportunitatea unor castiguri rapide a facut ca pe piata sa apara numeroase firme, fara experienta, care nu ofera garantia calitatii lucrarii, ba chiar care pot lasa locatarii cu lucrarile efectuate doar pe jumatate. Zeci de ieseni au ajuns in pragul iernii cu apartamentele neizolate, desi au platit avans catre compa­niile care executa lucrari de reabilitare termica. Reclamatiile la adresa acestor societati au curs la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumato­rului (CJPC) Iasi, unde nu mai putin de 53 de plangeri au fost depuse in decurs de numai trei luni. „Exista trei firme impotriva carora au fost depuse cele mai multe reclamatii. In cazul a doua dintre acestea, adminis­tratorii nu au fost de gasit, iar la punctele de lucru sau la sedii nu era nimeni. Cu cea de-a treia societate suntem in negocieri pentru finalizarea lucrarilor, pentru ca interesul nostru este de a rezolva proble­ma locata­rilor", ne-a declarat Daniel Piftor, comisar sef al CJPC Iasi. Mai grav este ca in multe dintre aceste cazuri proprietarii au platit o parte de bani in contul executiei termosistemului. „Firmele au luat avans de la locatari si au tergiversat lucrarile, motivand fie ca este frig, fie ca nu au muncitori sau ca nu au avut bani pentru materiale", ne-a precizat Daniel Piftor.

Amenzi de pana la 10.000 de lei

In 90 la suta dintre plangerile de la Protectia Consumatorilor se reclama nerespectarea termenelor de executie din contract. Locatarii spun ca intarzierile au ajuns chiar si la doua luni fata de cele promise de societatile care au contractat lucrarile. Trei dintre firme au fost deja sanctionate cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 10.000 de lei. Se pare ca patronii, disperati dupa castiguri rapide, s-au angajat la prea multe contracte si nu au mai facut fata la volumul de lucru. „O parte dintre societati au antamat prea multe lucrari si s-au incurcat cu materia­lele sau cu angajatii. Pe clienti insa nu ii intereseaza motivele intarzierilor, ei doresc finalizarea lucrarilor. De aceea si noi incercam sa rezolvam pe cale amiabila cat mai multe dintre aceste cazuri", ne-a declarat comisarul-sef al CJPC Iasi.

Capcane in contracte

Dincolo de neseriozitatea compa­niilor, si locatarii dau dovada de prea multa incredere sau chiar superficialitate cand vine vorba de contracte. „Multi dintre ei nici nu s-au uitat pe acte. A fost un caz in care o firma a dat ca termen de finali­zare a lucrarilor o luna de la ridicarea schelelor. Numai ca acum tre­buie sa astepte sa monteze aceste schele", spune Daniel Piftor. Seful Protectiei Consumato­rilor recomanda proprieta­rilor sa citeasca actele cu mare atentie si chiar sa verifice firma care le face oferta inainte de a sem­na contractul. „Multi dintre locatari in­cheie contracte cu agenti care vin la usa, fa­ra sa verifice deloc societatea. Se uita doar la pret, sa fie cat mai ieftin, si nu se inte­reseaza de operatorul economic. Noi avem o baza de date cu firmele care au avut reclamatii pe care o putem pune la dispozitia clien­tilor", spune Piftor. Protec­tia Consuma­torului spune ca trebuie sa se acorde o mare atentie si clauzelor din contract, doua dintre acestea fiind foarte importante. Este vorba despre clauza de reziliere unilaterala a contractului si de clauza privind modul de rezolvare a litigiilor, in care sa se precizeze clar cum vor fi rezolvate diferendele in cazul nemultumirilor.

Reabilitare si pe credit

Elanul proprietarilor de a-si amenaja pe cont propriu apartamentele a venit si in contextul in care statul a epuizat fondurile pentru sustinerea cu 80 la suta a costurilor de reabilitare. Programul prin care guvernul oferea 50 la suta din fonduri, consiliul local 30 la suta, iar asociatiile de proprietari 20 la suta a fost oprit, in principiu, din lipsa de bani. El a fost insa inlocuit cu un proiect nou, menit sa starneasca in continuare interesul locatarilor pentru confort termic. Reabilitarea blocurilor se va putea face si pe credit. Statul va subventiona dobanzile aferente acestor imprumuturi, iar plafonul de garantii se ridica la 50 de milioane de euro pentru acest an. Statul garanteaza creditul pe termen de cinci ani, va suporta dobanda la credit, iar asociatia de proprietari isi va alege singura antreprenorul care sa execute lucrarea. „Avantajele acestui program constau in economii la factura de intretinere a oricarui cetatean, mai ales in lunile de iarna, dar si in sustinerea domeniului constructiilor. Suma garantata de stat este de 50 de milioane de euro, care va fi suplimentata daca va fi nevoie", a precizat premierul Emil Boc. Reprezentantii asociatiilor de proprietari din Iasi sustin insa ca masura nu este una viabila. „In situatia asta de criza nu cred ca este conjunctura favorabila de a face credite bancare. Pentru ca, in contextul in care poate aparea executarea silita, asociatiile se vor gandi foarte mult inainte de a face aceste credite bancare pentru reabilitare. Nu cred ca va fi viabil, daca nu a fost el viabil cel in care se dadea 80%, din partea guvernului si a consiliului local, deci era aproape gratuit. Asociatiile nu puteau sa acopere 20%. In momentul cand vor trebui sa acopere 100% dintr-un credit bancar nu cred ca va fi viabil", a declarat presedintele Grupului de Asociatii de Proprietari si Locatari Iasi, Dumitru Bucur. La Iasi, din 2006 si pana in prezent doar 15 blocuri au fost introduse in programul guvernamental de reabilitare termica.


Sursa

15 November 2010