Indemnizațiile persoanelor cu dizabilități vor fi considerate venituri eligibile pentru accesarea programului „Prima casă”, care a fost redenumit luna trecută „O familie, o casă”, pentru accentuarea caracterului social.

42644-prima_casa_s6260.jpgAceasta este unul dintre amendamentele depuse de deputatul independent Oana Bîzgan în Camera Deputaților, care au primit raport pozitiv din partea Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci.

Propunerile acceptate nu vizează doar modificarea condițiilor în care vor fi acordate creditele, ci și categoriile de beneficiari care le vor putea accesa.

„Schimbarea principală (…) face referire la extinderea termenului de „venit eligibil”. Până în acest moment, persoanele cu dizabilități nu aveau aces la acest program, deoarece indemnizațiile lor nu erau considerate venituri eligibile. Amendamentele depuse prevăd luarea în considerare a tuturor formelor de suport primite din partea statului, conform reglementărilor privind asistența socială. Astfel, persoanele din aceste categorii vor avea acces la soluții de creditare pentru achiziționarea primei locuințe, în condițiile de care se bucură și ceilalți români.

Măsura vine în completarea altor două inițiative legislative pe care le-am depus în Parlament ce fac referire la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și urmează să se aplice tuturor persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, persoanelor cu venituri reduse sau altor grupuri de persoane, așa cum prevede legislația în vigoare. Conform datelor din primele șase luni ale acestui an, România are 826.197 de persoane cu dizabilități, iar peste 50% sunt tineri și adulți (18-64 ani)”, susține, într-un comunicat, deputatul independent Oana Bîzgan.

Totodată, pentru ca acest program să reprezinte un sprijin real pentru persoanele din categorii vulnerabile, modificările depuse propun o reducere de două puncte procentuale din rata dobânzii creditului acordat, precum și garantarea în proporție de maximum 100% pentru creditele ipotecare obținute de aceste persoane în cadrul programului.

Proiectul de act normativ care prevede transformarea programului „Prima casă” în „O familie, o casă” a fost inițiat de Ministerul Finanțelor Publice.

9 October 2019