Preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a declarat joi că programul Prima Casă 4 ar putea demara în trei-patru săptămâni, existând interes din partea băncilor pentru reluarea creditării, potrivit NewsIn.

18433-181927-imobiliare.jpg"Comunitatea bancară aşteaptă să primească proiectul de convenţie bilaterală de la Fondul de Garantare, care va fi semnat de băncile din program. Din discuţiile neoficiale cu diverşi colegi de la Ministerul Finanţelor şi Fondul de Garantare, sunt patru-cinci bănci interesate. În perioada următoare, se vor transmite la BNR normele de creditare pentru program. Dacă săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare primim de la Fondul de Garantare proiectul de convenţie, băncile trebuie să aprobe normele pe diverse paliere. Personal, cred că în trei-patru săptămâni am putea vedea primele norme cu avize favorabile de la BNR şi putem începe creditarea. CEC Bank este interesată şi aşteptăm proiectul", a spus Gheţea.

Premierul Emil Boc estima la începutul lunii aprilie că programul Prima Casă 4 demarează după Sărbătorile de Paşti, respectiv după ce vor fi adoptate normele metodologice. Ulterior, Emil Boc menţiona că programul Prima Casă, în forma în care băncile şi Guvernul partajează în mod egal garanţiile, va putea intra în aplicare efectivă după publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice, adoptate de către Executiv în 20 aprilie.

"Am adoptat normele metodologice la programul Prima Casă. Imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial, băncile pot să se înscrie în noua formă a programului ce partajează garanţiile de stat în mod egal între Guvern şi bănci. Dăm posibilitatea în continuare să se acorde garanţii în valoare de 1,5 miliarde de euro şi alţi 40.000 de beneficiari să poată intra în cadrul programului Prima Casă", spunea atunci Emil Boc.


Sursa

20 May 2011