Ministerul Administraţiei şi Internelor a transmis luna aceasta parlamentarilor, primarilor de sector şi Primăriei Capitalei, un chestionar cu 23 de întrebari, care aduc în dezbatere împarţirea administrativă a Capitalei. Astfel, se propune ca variantă desfiinţarea celor şase sectoare ale Bucureştiului şi administrarea oraşului exclusiv de către Primăria Capitalei şi Consiliul Genera​l.

În chestionar sunt trecute următoarele variante:

„Care ar trebui să fie autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Bucureşti?

a.     La nivelul municipiului, un primar general şi un consiliu general; la nivelul sectoarelor, câte un primar şi un consiliu local.

b.     La nivelul municipiului, un primar şi un consiliu general; la nivelul sectoarelor nu există autorităţi ale administraţiei publice locale.

Cum ar trebui alese autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Bucureşti?

c.      Vot direct pentru primarul general, primarul de sector, consiliul general şi consilii locale.

d.     Vot direct pentru primarul general, consiliul general şi consilii locale; vot indirect pentru primarii de sector.

e.      Vot direct numai pentru primarul general şi consiliul general".

Primarul sectorului 4,  Cristian Popescu - Piedone, nu este de acord cu desfiinţarea primăriilor de sector şi administrarea Bucureştiului de către Primăria Capitalei şi Consiliul Genera​l. El spune că astfel, nu s-ar mai menţine aceeaşi competitivitate la nivelul administrării Capitalei. „Acest fenomen concurenţial nu conduce decât spre o dezvoltare a fiecărui sector în parte, deci, a întregului oraş.

Curtea vecinului funcţionează precum o oglindă în care vezi ceea ce ai făcut sau nu ai făcut tu şi atunci, te ambiţionezi să găseşti soluţii pentru ca unitatea administrativă pe care o gospodăreşti să devină mai curată, mai verde, mai vie, iar bucureştenii din alte sectoare să regrete că nu locuiesc în sectorul 4", a declarat primarul Sectorului 4 pentru Imopedia. Piedone subliniază ca a transmis acelaşi punct de vedere în răspunsul la chestionarul transmis de Ministerul de interne primariilor de sector.

PNL, în apărarea primarului Sectorului 1 acuză Guvernul Boc că vrea să desfiinţeze primăriile de Sector pentru a controla bugetul Capitalei prin intermediul Consiliului General, dominat de PDL. 

Vă vom ţine la curent cu opiniile celorlalţi primari vizaţi de această măsură.

Spune-ţi părerea ta aici.

Este sau nu bine să fie schimbată administrarea pe sectoare a Capitalei?




1 September 2010