Senatorul PDL Iulian Urban propune interzicerea creditelor imobiliare în altă valută decât leul, după modelul unei măsuri similare adoptate de guvernul Ungariei. În acest sens, Urban a adresat o cere publică premierului Emil Boc.

Urban motivează necesitatea acestui proiect de lege prin intensificarea riscului valutar din ultima vreme "într-o ţară care nu produce nimic şi merge pe consum", lucru ce duce la crearea unor dificultăţi majore pentru cei care au credite imobiliare în valută.

De asemenea, intrările de euro în ţară sunt tot mai mici, iar moneda europeană s-ar putea scumpi foarte mult, dacă BNR nu şi-ar cheltui rezervele pentru a susţine cursul. De altfel, senatorul mai spune că în condiţiile de faţă, BNR ar putea ajunge în situaţia de a nu mai avea resurse pentru a susţine cursul, iar dacă românii nu ar fi făcut atât de multe credite în valută, problema cursului de schimb nu ar fi fost atât de mare pentru România.

"Creditele imobiliare în alte valute decat moneda locala trebuie ca atare interzise şi în Romania pe modelul Ungariei. Atât pentru a proteja populaţia dar şi pentru a oferi un stimulent pentru repornirea motoarelor industriei construcţiilor de locuinţe.
Dacă se gândea cineva la această măsură pe la sfarsitul lui 2008, când răsăriseră zorii acestei crize economice, România nu ar mai fi fost nevoită sa mai cheltuiască zeci de miliarde de euro pe an ca să ţină cursul euro la 4,2 lei"
, scrie Urban pe blogul său.

Problema pleacă de la faptul că majoritatea celor care au credite în euro îşi primesc salariile în lei, spune Urban.

Senatorul PDL mai crede că salariile din mediul privat vor continua să scadă în perioada următoare, lucru care se adaugă la reducerile salariale din mediul bugetar. Acestea, cumulate cu deprecierea leului şi cu fluctuaţiile valutelor şi ale dobânzilor de pe piaţa internaţională, vor duce la o agravare a situaţiei financiare a celor care au credite în valută.

De asemenea, tot după modelul Ungariei, Urban vrea ca veniturile băncilor să fie taxate suplimentar, deşi a declarat că nu ştie exact câţi bani va aduce o astfel de măsură la bugetul de stat. Acesta a trimis o cerere publică premierului Emil Boc în această chestiune.

 



Sursa

11 June 2010