Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Proiect rezidențial din București, finalist la Festivalul Mondial de Arhitectură

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 2438

Un proiect de locuinţe din Bucureşti a propulsat o echipă de arhitecţi români pe lista finaliştilor pentru Festivalul Mondial de Arhitectură. Aceasta este o premieră pentru România, iar etapa finală se va desfăşura în luna octombrie, la Singapore. Proiectul a fost construit şi vândut complet, iar proprietarii au putut alege din peste 50 de tipuri de apartamente modulare, distribuite în doar două blocuri. Clădirile sunt eficiente energetic iar spaţiile comune generoase sunt menite să compenseze pentru densitatea mare a construcţiilor din zonă. IMOPEDIA.ro a discutat cu Andrei Şerbescu, reprezentat al ADN Birou de Arhitectură, compania care a gândit proiectul Urban Spaces Concept Apartments.

Proiect rezidențial din București, finalist la Festivalul Mondial de ArhitecturăCe presupune conceptul de locuinţe modulare, configurabile după bunul plac al proprietarilor? Cum au putut folosi clienţii această opţiune?

Apartamentele au fost într-adevăr gândite în aşa fel încât să permită o mare flexibilitate, făcând iniţial posibilă cuplarea, orizontală sau verticală, a două sau mai multe unităţi mici pentru a putea forma şi unităţi mai mari, pe tot parcursul etapei de proiectare. Astfel, a fost posibilă o mai bună comunicare între noi şi investitori, care în funcţie de studiile de piaţă, au decis configurarea finală. Nu putem vorbi deci despre o configuraţie "după bunul plac" a proprietarilor, ci doar despre Ieftin şi rapid: casa din paleţi de lemn (FOTO) Uşor de realizat de către oricine, cu materiale accesibile şi la îndemâna oricui – casa din paleţi de lemn este soluţia propusă de ... o structură iniţială a proiectului gândită astfel încât să permită diversitate şi flexibilitate, până la stabilirea formei finale a proiectului.Cât de dificil este să construieşti un proiect performant din punct de vedere energetic şi inovator din punct de vedere tehnic, dar care să se poată vinde la un preţ competitiv?

Proiectul a fost gândit şi construit într-un context favorabil datorat în mare parte curajului şi deschiderii investitorilor. Aceştia şi-au dorit încă de la început un complex de locuinţe modern, specific centrului oraşului contemporan, cu apartamente de multe tipuri. Crezul lor a fost acela că locuirea de astăzi, în centrul oraşului, poate fi considerabil diferită faţă de ceea ce s-a propus prin majoritatea construcţiilor ridicate în ultimii 20 de ani în Bucureşti. Pe de altă parte însă, prin complexitatea detaliilor, prin diferenţierea dorită, care a dus la peste 50 de tipuri de apartamente, de la studiouri la apartamente cu patru camere - fiecare dintre ele pe unul, două sau chiar trei etaje, având curţi private, balcoane sau terase de diferite dimensiuni, prin varietatea spaţiilor exterioare, realizarea unui astfel de proiect a fost complicată. Fiecare spaţiu, interior sau exterior, comun sau privat, a necesitat câte un proiect separat mai mic.

Proiectul a ajuns pe lista scurtă pentru Festivalul Mondial de Arhitectură. Cât de importantă este această realizare şi ce impact are ea în evoluţia biroului?

Faptul că am fost aleşi finalişti reprezintă pentru noi un feedback pozitiv şi încurajator, fiind primul proiect din România finalist vreodată la acest concurs, la categoria locuinţe. Selecţionarea ne ajută să putem identifica o evoluţie a biroului şi o apreciere a calităţilor proiectului la nivel internaţional. Rezultatele finale se vor anunţa la începutul lunii octombrie, după ce proiectele finaliste vor fi prezentate direct în faţa juriului, în Singapore, însă statutul de finalişti este o reuşită pentru noi.

Consideraţi că acest tip de ansamblu rezidenţial este o mostră a imaginii pe care ar trebui să o aibă întregul oraş, în viitor?

Credem că oraşul Bucureşti este în continuă schimbare, nu e fixat într-un anumit moment, iar fiecare loc, fiecare cartier este diferit. Proiectul a fost realizat într-un cartier destul de central, caracterizat de străzi mici, parcele lungi, înguste şi un puzzle de clădiri vechi şi noi de toate tipurile şi scările. Propunerea noastră este un alt moment al evoluţiei ţesutului urban din zonă, un răspuns dat contextului în care se află, prin care am încercat să profităm de cât mai multe din calităţile acestuia. Nu credem că el Unde să te muţi pentru o viaţă mai bună? Caută oraşele deştepte Un oraş în care oriunde te-ai afla, să ai un spaţiu verde la cel mult 300 de metri de tine. Un oraş în care totul este atât de bine ... ar trebui să reprezinte neapărat o mostră a imaginii viitoare a întregului oraş, dar ne-am dori într-adevăr să existe din ce în ce mai multe proiecte care să încerce să traducă densitatea şi altfel decât doar prin randament şi profit, înţelegând să şi întoarcă ceva oraşului, în schimbul respectivei densităţi.

Care credeţi că sunt motivele pentru care domină încă tipul de arhitectură regăsit în cazul blocurilor vechi, chiar şi în cazul construcţiilor noi? Este o problemă de costuri/resurse sau mentalitate?

Multe clădiri construite astăzi urmăresc să rezolve atingerea densităţii maxime permise într-un timp cât mai scurt, cu un profit cât mai mare, fără însă a ţine cont de context, de diversitate, de calitatea vieţii, de spaţiile exterioare sau comune de care avem cu toţii nevoie. Nu credem că este o problemă de costuri, ci mai ales de diminuarea responsabilităţii sociale pe care ar trebui să o aibă orice dezvoltator sau proiectant şi chiar de o diminuare până la dispariţie a asumării produsului final. Gestul de a proiecta şi construi este privit, din păcate, de cele mai multe ori doar ca un exerciţiu de randament financiar, nu şi de beneficiu cultural sau social.

CITEŞTE ŞI: Proiectele verzi românești primesc recunoaștere internațională pentru performanțele lor Lista clădirilor verzi din România nu mai este nici pe departe neglijabilă. Atât dezvoltatorii de locuinţe cât şi cei de birouri, ... Proiectele verzi româneşti primesc recunoaştere internaţională pentru performanţele lor

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video