În Capitală s-au deschis în acest an o serie de şantiere de amploare, cu finalizarea programată pentru anul viitor.

21450-aurel_vlaicu.jpgZgârie nori, centre de afaceri sau hotelurile sunt câteva tipuri de proiecte în a căror profitabilitate cred dezvoltatorii în momentul de faţă. În absenţa relansării creditării, principalul motor al acestor dezvoltări sunt recentele lucrări de infrastructură urbană.

În ciuda dificultăţilor econo­mi­ce actuale, există şi dez­voltato­ri pe ale căror şantiere se mun­ceşte zi-lumină. Şi nu e vorba aici de şantiere de am­ploa­re redusă. Dacă spre deosebire de in­vestitorii din perioada de boom, ac­tualii in­ves­titori au dezavantajul creditării greoaie, există şi avantaje ale acestei perioade. E vorba de for­ţa de muncă ieftină, pe de o parte, dar şi de faptul că acum, investito­rii ştiu pe ce piaţă se bazează. Asta în­seam­nă că în prezent, nu se mai construieşte în orice condiţii şi oriunde . Mai precis, şantierele actuale sunt demarate în apropie­rea ar­te­re­lor de transport şi, în cele mai mul­te cazuri, au clienţii asiguraţi din timp.

Barbu Văcărescu Office

Pe bulevardul Barbu Văcărescu se lucrează intens la o clădire de bi­rouri de şase etaje cu două subso­luri, după ce a fost amânată la li­vra­re din anul 2010. Este vorba de Bar­bu Văcărescu Office . Construcţia a ajuns în prezent la ultimul etaj. Clă­direa are la parter o suprafaţă în­ch­i­riabilă de 275 mp la care se adau­gă circa 40 mp de terasă. La celelalte eta­je, suprafaţa închiriabilă este de cir­ca 300 mp.

Hoteluri

Un alt gen de construcţii la care se lucrează în a­ceas­tă perioadă sunt hotelurile. Astfel, pe Calea Do­ro­ban­ţilor, foarte aproape de ASE, se apropie de sta­diul de finisaje un hotel la care se lucrează la foc conti­nuu de circa un an de zile. Investitorul este Ion Antonescu, acţionar la Marshal Turism. În zona Militari, aproape de Me­tro se lucrează şi se apropie de finalizare Hotel Criss, beneficiar fiind firma Crossline. Valoarea de in­ves­tiţie a acestuia din urmă este de circa 16 milioane de lei. Extinderea acestuia ar urma să fie gata anul vii­tor. Pe Barbu Văcărescu, aproape de lac, tocmai se lu­crea­ză la fundaţia unui alt hotel. Beneficiarul acestui din urmă hotel este proprietara Silver House Imo­bi­liare, agenţie imobiliară din Capitală.

Clădirea UniCredit

Dintre proiectele de amploare, cea mai rapidă dezvoltare din perioada actuală a avut-o clădirea de birouri a UniCredit de lângă Universitatea Româno-Americană din Piaţa Presei Libere. Blocul de 15 etaje (al 15-lea etaj tehnic) a început în primele luni ale acestui an şi deja se apropie de stadiul de finisaje. Blocul e ridicat la structură complet şi se lucrează la faţade. De realizarea clădirii se ocupă Bog'Art, iar proiectantul general este Westfourth Architecture. Dacă se lucrează în ritmul actual, angajaţii băncii vor putea beneficia de noul sediu în luna mai a anului viitor.

Zgårie-nori şi mall långă metrou Aurel Vlaicu

Proiectul gigant Floreasca City Center dezvoltat de compania Raif­fei­sen Evolution înglo­bea­ză un zgâ­rie-nori (Sky To­wer) de nu mai pu­ţin de 36 de e­taje şi mall-ul Pro­menada. În ipo­teza finalizării cu suc­ces, turnul va fi cel mai înalt din România. Tur­nul va avea 137 de metri înălţ­i­me. Floreasca City Cen­ter este un pro­iect a cărui livra­re a fost a­nun­ţată iniţial pentru a­nul 2010. Merită însă menţionat aici pentru simplul fapt că de câ­te­va luni se lu­crează intens pe şan­tier. Cons­trucţia ar urma să fie gata până în 2013. Sky Tower este pro­iectat pen­tru o suprafaţă office de în­chi­riat de peste 37.000 mp, cu 1.150 mp pe etaj. Urcarea va fi asigurată de 10 lifturi. Parcarea subterană va avea peste 500 de locuri. La acestea se mai pot aminti cafenele pe 360 mp, zone de conferinţă pe 1.000 mp sau spaţii de depozitare pe 3.200 mp. Proiectul va beneficia şi de pa­sa­jul rutier de la me­troul Aurel Vlai­cu, în construcţie la mo­men­tul actual. Chiar lângă zgârie-nori urmează a se construi mall-ul Pro­menada. Acesta va avea 120 de magazine, pe o su­prafaţă în­chi­riabilă de 35.000 mp.

Dinamică în cartierul Militari

În zona Metro din cartierul Militari, omul de afaceri Liviu Tudor nu se mai opreşte din construit. După ce a finalizat şi al doilea cămin special pentru studenţi, al trei­lea e deja la stadiul de roşu. Pe lângă acestea, omul de afaceri ridică prin firma West Gate o clădire de bi­­rouri la care încă de la primele ore ale dimineţii se lu­crea­ză la foc continuu. La cel din urmă proiect, denumit West Gate Business Center, valoarea totală de in­ves­ti­ţie este de peste 88 milioane de lei. La această sumă contribuie şi Uniunea Europeană cu circa 35 de milioa­ne de lei, firma Alma Trade cu 47,7 milioane de lei şi Gu­vernul cu 5,4 milioane de lei. Proiectul a început în februarie şi urmează a fi gata la finele anului viitor. Pe lângă acest proiect merită amintită şi dezvoltarea office de lângă AFI Cotroceni, care va cu­prin­de cinci clădiri de birouri. La prima a început con­struc­ţia în lunile din urmă.


Sursa

10 October 2011