Parcările și trotuarele publice sunt amenajate cu produse ieftine, deși în cele mai multe cazuri, costurile finale afișate sunt exorbitante. Circa 80% dintre proiectele publice folosesc pavele simple și ieftine, potrivit Symmetrica, cel mai mare producător autohton de pavele și borduri vibropresate.

35745-pavele.jpgAmenajările cu pavele sunt din ce în ce mai căutate de către toate segmentele de consumatori, potrivit Symmetrica, liderul pieței locale de pavele și borduri vibropresate. Cu toate acestea, există diferențe majore între proiectele publice și cele private în ceea ce privește criteriile de achiziție. Dacă în rândul clienților privați criteriile de achiziție s-au diversificat în ultimii ani, nu același lucru se poate spune despre proiectele publice – aici sunt alese în continuare cele mai simple și ieftine produse, reprezentate în general de pavelele gri.

„Comportamentul de consum diferă foarte mult pe segmentele de clienți. Astfel, dacă ne referim la proiectele publice, 80% dintre constructori aleg în continuare cele mai simple și ieftine produse pentru proiectele de parcări, trotuare sau piețe”, declară Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Pe de altă parte, se remarcă schimbări majore în cazul comportamentului consumatorilor privați, indiferent că este vorba de proiecte comerciale sau rezidențiale. Spre deosebire de anii trecuți, clienții nu mai iau în calcul doar prețul, ci și alte aspecte, precum designul sau culorile. De asemenea, clienții privați fac această alegere și în funcție de arhitectura clădirii, în timp ce în proiectele publice nu se ține cont în mod special de tipul de zonă amenajată sau de calitatea sau estetica produselor.

„Acum, 70% dintre clienții privați au început să prefere pavelele ce au prețuri medii și mari și sunt diferite din punct de vedere al  complexității sau culorilor produselor, cele high-end având prelucrări care le dau aspect antichizat, splitat, culori în mixuri sau cu nuanțe speciale, cum este albul, sau adaosuri de aditivi speciali”, explică reprezentantul Symmetrica.

Pavelele iau locul altor metode de amenajare

Totuși, indiferent de tipul de pavele pe care îl aleg, atât clienții privați, cât și cei din domeniul public, decid să includă aceste produse în proiectele de amenajare în detrimentul altor metode, datorită avantajelor pe care le au.

„Noi observăm o creștere a cererii pentru pavele pe toate segmentele, atât public, cât și cel privat ce înclude clienții comerciali și cei rezidențiali. Acest lucru se datorează avantajelor pe care le conferă montarea acesui tip de produse, precum cele estetice, cele de ordin economic, întrucât pavelele au o durată mare de viață și pot fi întreținute ușor, și nu în ultimul rând avantaje legate de posibilitatea înlocuirii sau relocării lor fără pierderi însemnate”, conchide Sebastian Bobu.

CITEȘTE ȘI:

 

12 November 2014