Dezvoltatorii imobiliari au investit sume mai mari în proiecte rezidențiale, adresându-se astfel unei categorii de clienți cu bugete mai ridicate. Drept urmare, stocul de apartamente noi livrate în piață în anul 2014 este mai valoros decât în anii anteriori. Potrivit dezvoltatorului lituanian Hanner, valoarea investițiilor pe metru pătrat construit în Capitală a crescut cu cel puțin 10% în 2014.

36146-terasa_the_park.jpgAnii de criză i-au făcut pe dezvoltatorii imobiliari să țintească în special categoria de clienți cu bugete reduse, pentru a reuși să rămână în afaceri. În perioada post-criză, cele mai importante șantiere se regăseau cu precădere în zonele mărginașe sau în localități aflate la mică distanță de marile orașe. Lucrurile au început să se schimbe însă. După o pauză de câțiva ani, 2014 a adus în București mai multe proiecte amplasate în zone centrale sau pe artere considerate valoroase. De-a lungul anului trecut, au fost livrate proiecte dedicate segmentului de lux și celor din clasa medie superioară.

  • Construcția locuințelor livrate în București în 2014 a costat mai mult comparativ cu anul anterior, ca urmare a unei amplasări mai bune a proiectelor și a abordării unor noi categorii de clienți
  • Prețul mai mare al terenurilor este factorul cel mai important care a dus la creșterea sumelor investite de dezvoltatori pentru realizarea unor ansambluri noi

„În cazul construcțiilor realizate în zone centrale, prețul terenului are o pondere de peste 30% în investiția totală. Comparativ, pentru clădirile realizate la periferia Capitalei, terenul putea avea și o pondere de doar 10%. În The Park am ales să mizăm pe calitate ca factor diferențator. Mai multe proiecte realizate în 2014 au fost mai atente la acest aspect”, explică Mindaugas Valuckas, CEO Hanner Holding. Compania lituaniană a dezvoltat proiectul The Park la intrarea sudică spre Parcul Tineretului, proiect care atrage investiții de circa 37 milioane euro.

Stocul de apartamente noi livrate în piață anul trecut este unul mai valoros nu doar din cauza prețului mai mare al terenurilor. La aceasta se adaugă utilizarea unor materiale de construcții de calitate superioară care conferă clădirii atribute tehnice superioare. Diferența de preț între produse din categoria premium și cele de calitate inferioară poate fi și de 100%. Potrivit dezvoltatorului lituanian, calitatea unui imobil înseamnă ceva mai mult decât aplicarea unor finisaje de lux – de exemplu, unul dintre elementele care a crescut costurile construcției ansamblului The Park este reprezentat de soluțiile de izolare termică, care au dus la o triplare a costurilor de implementare, comparativ cu alte opțiuni din piață. Însă astfel de costuri se justifică în totalitate, într-o piață în care clienții au început să prețuiască mai mult calitatea.

„Până în 2014 majoritatea dezvoltatorilor au căutat să livreze în piață imobile care să poată fi achiziționate prin creditele garantate de stat cu programul Prima Casă. Există acum o categorie importantă de clienți mult mai interesată de calitatea produsului final decât de prețul de achiziție”, concluzionează reprezentatul Hanner Group.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

14 January 2015