Proiectele imobiliare gigant, cu valori de peste 400 de milioane de euro, specifice unei piete mature, intarzie sa apara intr-un numar ridicat pe piata imobiliara, insa am putea asista la intensificarea unor astfel de investitii in circa doi-trei ani, potrivit consultantilor imobiliari.

Dezvoltatorii puternici ezita sa porneasca o investitie intr-un proiect urias, care necesita o rata de absorbtie intinsa pe circa zece ani, deoarece riscurile sunt inca ridicate. Potentialul pietei imobiliare locale este dat de fostele platforme industriale din Bucuresti si din tara, amplasate in locatii centrale, precum si de existenta unui excedent de cerere nesatisfacut pe principalele segmente de piata - birouri, rezidential si comercial.

"Investitiile de amploare (sau mini-orasele) au fost demarate si in Bucuresti, si in curand si orasele mari din tara vor cunoaste astfel de dezvoltari. Pe termen mediu, circa doi-trei ani, este de asteptat ca si alte proiecte sa fie anuntate. Proiecte precum Sema Parc sau Baneasa, si acum Cosmopolis - in zona de nord, imprima tendinte si accelereaza dezvoltarea orasului", a declarat Mirela Raicu, senior corporate consultant in cadrul firmei de consultanta Esop.

Pana in prezent proiectele de mari dimensiuni au fost initiate de investitori locali, cum este cazul Sema Parc, dezvoltat de River Invest, o companie controlata de omul de afaceri Ion Radulea, si al proiectului Baneasa, dezvoltat de Baneasa Investments, companie controlata de oamenii de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu si Radu Dimofte. Ulterior, au fost anuntate proiecte gigant de investitori israelieni, turci sau spanioli, atat in Bucuresti, cat si in orasele mari din tara. Spre exemplu, Africa Israel va investi circa 500 de milioane de euro in dezvoltarea unui mini cartier pe locul fabricii Laromet. Israelienii au preluat terenul cu o suprafata de 155.000 de metri patrati de sub fabrica Laromet din Bucuresti, pentru care au platit 77,5 milioane de euro.

Cea mai recenta investitie anuntata a fost facuta de turcii de la Opus Project & Development, care dezvolta un ansamblu rezidential in Stefanestii de Jos, proiect ce implica o investitie de 600-700 mil. euro. Proiectul Cosmopolis, dezvoltat in localitatea Stefanestii de Jos din nordul Bucurestiului, va cuprinde intre 4.600 si 6.000 de locuinte, aceasta fiind prima investitie realizata pe o piata externa de catre firma cu actionariat turc Opus.

Insa dezvoltatorii puternici straini inca ezita sa anunte proiecte pe o piata care inca este dominata de investitori speculativi. "Acestia vor ramane pe piata pana la echilibrarea cererii si a ofertei sau cel putin pana la reducerea considerabila a decalajului dintre acestea. Pe termen lung, investitiile de amploare dau cu adevarat dimensiune unei piete mature si dinamice", explica Raicu.

Reprezentantii Esop considera ca piata romaneasca este pregatita pentru investitiile mari, intelegand desigur ca orice astfel de proiect are o anumita structurare pe faze de dezvoltare, astfel incat sa se poata realiza o absorbtie naturala in conditiile pietei.

"Totodata, proiectele mari dau ocazia dezvoltatorilor de a aduce un plus de valoare, de a realiza investitii la o scara mai mare, de regula proiecte integrate. Iar pentru piata si clientii de pe piata, este o ocazie de a beneficia nu numai de un spatiu de birouri, de exemplu, sau de o locuinta, ci si de un intreg cumul de servicii", conchide Raicu.

Cine va construi mini-orase

  • Turcii de la Opus Project & Development au inceput dezvoltarea unui ansamblu rezidential in Stefanestii de Jos, proiect ce implica o investitie de 600-700 mil. euro. Proiectul Cosmopolis, dezvoltat in localitatea Stefanestii de Jos din nordul Bucurestiului, va cuprinde intre 4.600 si 6.000 de locuinte, aceasta fiind prima investitie realizata pe o piata externa de catre firma cu actionariat turc Opus.
  • Proiectul imobiliar Sema Parc, cu o valoare estimata la circa 700 de milioane de euro, se construieste pe amplasamentul uzinei bucurestene Semanatoarea, care urmeaza sa fie relocata undeva in vecinatatea Capitalei. El va include cladiri de birouri, spatii comerciale si rezidentiale, cu o suprafata totala construita de 65,9 hectare, amenajate pe o suprafata de peste 42 de hectare.
  • Baneasa este cel mai mare proiect de dezvoltare imobiliara din Romania, investitia totala fiind estimata la peste 1,8 miliarde de euro. Fiind dezvoltat pe o suprafata de 221 de hectare, proiectul Baneasa va deveni in momentul finalizarii un mini-oras.
  • Africa Israel va investi circa 500 mil. euro in dezvoltarea unui mini cartier pe locul fabricii Laromet. Israelienii au preluat terenul cu o suprafata de 155.000 mp de sub fabrica Laromet din Bucuresti, pentru care au platit 77,5 mil. euro.
  • Companiile spaniole Prasa si Detea vor investi 450 de milioane de euro pentru constructia unui proiect imobiliar in Constanta, care va cuprinde spatii de birouri, comerciale, rezidentiale si hoteliere. Proiectul va avea o suprafata construita de 380.000 mp, lucrarile de constructie urmand sa fie initiate la inceputul anului 2009.
  • Sursa

    13 September 2007