Tot mai multe investiţii imobiliare îşi reconsideră traseul stabilit în ultimii ani, vorbindu-se frevent de amânarea pro­iectelor sau îngheţarea acestora.

Motivele in­vocate sunt multiple, de la deja cunoscu­te­le „in­capacitate de finanţare” sau „lipsa per­spec­ti­vei cererii” la aşteptarea unei perioade op­time.

Amânarea deschiderii Sun Plaza din oc­tombrie pentru februarie 2010 s-a făcut pentru cel din urmă motiv.

„Tehnic, am fi putut deschide până-n 15 noiembrie, fără să amâ­năm, dar am considerat că e de preferat să des­chidem într-un mod optim în februarie.

Nu vrem să păţim ca deschiderile-fiasco din acest an, care la câteva luni au şi închis”, a declarat Michael Richard, general manager al EMCT, dezvoltatorul Sun Plaza. Tot pe partea de centre comerciale, Atrium European Real Es­tate ia în calcul amânarea construcţiei mall-ului din Constanţa, programată pentru anul viitor.

Motivaţia celor de la Atrium, care în aprilie au finalizat galeria comercială a proiectului Mi­litari Shopping din Bucureşti, a fost scepticismul faţă de România versus stabilitatea politi­că şi economică din alte ţări.

Atrium nu exclude alegerea, cel puţin pentru o perioadă, a oportunităţilor de achiziţii din regiune în detrimentul României, mai puţin atractivă pentru moment. „Dezvolta­to­rii mici anunţă retragerea de pe piaţă.

Sursa

26 October 2009