Imobilele economice înseamnă o locuinţă mai călduroasă şi protejată de zgomot.Un apartament „verde" poate aduce o economie la facturile de întreţinere de până la 50%.

Doar patru proiecte imobiliare ecologice sunt în curs de dezvoltare sau vor fi construite, în curând, în Bucureşti, pentru o investiţie totală de aproximativ 350 de milioane de euro. „Mişcarea Verde abia începe să îşi pună amprenta şi asupra României. Firmele străine au început şi vor continua să insiste ca toate clădirile pe care le închiriază sau le achiziţionează să fie acreditate ca fiind «verzi», întrucât au o politică verde la nivel global", ne-a spus Stephen Scrivens, principal, Landscape Technology. Construcţiile ecologice „verzi" înseamnă, în principal, imobile construite din materiale de construcţii care se folosesc şi la cele tradiţionale, dar mai bine protejate, astfel încât costurile de întreţinere să fie mult mai mici. Un imobil verde poate însemna chiar şi o clădire mai bine proiectată.

„O clădire bine proiectată este mai eficientă din punct de vedere energetic, ocupă o suprafaţă optimă nevoilor locatarilor, maximizează utilizarea luminii naturale prin utilizarea de ferestre bine proiectate sau luminatoare, este orientată astfel încât să fie cât mai bine expusă la soare iarna, dar şi umbrită pe timpul verii, beneficiază de sisteme de încălzire/răcire inteligente, precum şi de instalaţii eficiente", a precizat Stephen Scrivens. Proiectele ecologice demarate sau anunţate până acum se vor construi în Capitală şi vor conţine atât locuinţe, precum şi spaţii de birouri şi spaţii comerciale.

Cel mai mare proiect ecologic, în care se vor investi 150 de milioane de euro, Oxford Management, va fi început în 2009 şi va fi un proiect mixt: rezidenţial, comercial, retail şi hotel. „Locatarii unui astfel de imobil vor avea un standard de viaţă mai ridicat, cu costuri reduse de întreţinere. Locuinţa va fi lângă locul de muncă. Toate magazinele şi facilităţile de recreare se vor afla la o distanţă mică, care poate fi parcursă pe jos. De asemenea, locuitorii vor beneficia de o calitatea mai înaltă a construcţiei, un mai bun control al temperaturii, instalaţii mai eficiente, iar utilizarea luminii naturale va fi eficientizată la maxim, ca şi utilizarea spaţiului", ne-a spus Hadley Barrett, directorul Oxford Management.

14 November 2008