0-112-ministrul.jpgDoua procente din fondurile provenite din privatizarile care au loc anual ar fi putut avea drept destinatie rezolvarea problemelor cum ar fi situatia familiilor evacuate in urma retrocedarilor, a declarat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. "In fiecare an, potrivit Legii 10/2001, Ministerul Finantelor trebuie sa aloce 2% din fondurile de privatizare pentru construirea imobilelor pentru familiile evacuate. Cu toate ca prevederea exista din 2001, pana acum acesti bani nu s-au alocat. Banii respectivi s-au folosit pentru altceva, nu in acest scop", a spus ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. Ministrul delegat a adaugat ca a trimis o adresa catre Ministerul Finantelor in legatura cu cheltuirea acestor fonduri si a avut si o intalnire cu ministrul Finantelor Sebastian Vladescu. "In acest an se va aplica aceasta prevedere si speram sa primim 2% pentru constructia de locuinte din cei peste 2,3 miliarde de euro, fonduri obtinute din privatizare", a mai spus ministrul. Borbely a precizat ca prevederea nu se aplica retroactiv urmand ca aceasta problema sa se clarifice uilterior, in urma unor discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor. Potrivit ministrului delegat, de acest program vor beneficia aproximativ 25.000 de familii evacuate din casele nationalizate.

Credite externe

Intr-o alta ordine de idei, MTCT va accesa, in 2007, credite externe pentru programe de dezvoltare a drumurilor din zona rurala, cat si pentru alimentarea cu apa a satelor, a declarat Borbely. Potrivit lui Borbely, primul program va fi in valoare de 70 de milioane de euro, bani care vor fi utilizati pentru pietruirea si asfaltarea drumurilor de la sate, cat si pentru extinderea programelor de alimentare cu apa a localitatilor din mediul rural. Finantarea europeana vine in completarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pe 2007, respectiv 54 de milioane de lei pentru modernizarea drumurilor locale si de 34,7 milioane lei pentru sistemul de alimentare cu apa a localitatilor. Cel de-al doilea program, in valoare de 160,1 milioane de euro, a fost aprobat prin memorandum si se refera la incheierea unui acord intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Potrivit lui Borbely, cu acesti bani va fi finantata prima faza a proiectului privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare a statiilor de tratare a apei 10 judete, si anume: Bihor, Bistrita Nasaud, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Harghita, Mures, Tulcea si Vaslui. De asemenea, la cele 160,1 milioane de euro obtinute din credit extern se mai adauga alte 40 de milioane de euro contributia autoritatilor locale si opt milioane de euro de la bugetul de stat.

Revine bulina rosie

Totodata, ministerul de resort a decis sa reintroduca, in termen de cateva luni, sistemul de marcare cu bulina rosie a blocurilor cu risc seismic ridicat, propunere avansata, la jumatatea lunii ianuarie, de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. "Vom repune bulina rosie pe cladirile cu risc seismic major, desi unii locatari au fost suparati pentru aplicarea acestui semn.
Acesta este, de fapt, un semn al ingrijorarii si informarii potentialilor cumparatori ai cladirilor afectate si speram ca astfel sa sensibilizam locatarii sa inceapa lucrarile de consolidare", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely.
El a precizat ca MTCT va incepe, in acest an, lucrarile de consolidare a 53 de cladiri cu risc seismic ridicat, care necesita fonduri in valoare de 8,5 milioane de lei. Borbely a adaugat ca persoanele cu venituri medii pot sa contracteze credite fara dobanda, pe o perioada de 25 de ani, pentru plata lucrarilor de consolidare, iar populatia cu castiguri sub venitul mediu va fi scutita de achitarea sumelor.
Totodata, Borbely a reamintit ca legislatia in domeniu a fost modificata anul trecut si prevede sanctiuni pentru cei care intarzie expertiza, proiectarea si executia lucrarilor, iar sanctiunile vor fi urmate de evacuarea locatarilor.

3.000 de imobile ar trebui consolidate

Conform ultimelor evaluari, prezentate in noiembrie 2006, pe lista cladirilor care trebuie consolidate se afla aproximativ 3.000 imobile, dintre care 600 sunt incadrate in clasa I de risc seismic. Cladirile vulnerabile sunt amplasate in special in municipiul Bucuresti, in judetele aflate sub influenta zonei sesimologice din Vrancea, in Banat si zona Fagarasului. In Bucuresti au fost incadrate in clasa I de risc seismic un numar de 125 cladiri de locuit, 70 dintre aceste imobile prezentand pericol public prin spatiile cu alta destinatie de la parter. Autoritatile au finalizat lucrarile de consolidare a sistemului structural la doar zece cladiri pentru locuit, dintre care opt imobile in Capitala, alte 52 de constructii fiind in diferite etape de proiectare si executie. Ritmul scazut al contractarii si finalizarii lucrarilor de consolidare este explicat de autoritati si prin dificultatea cu care sunt obtinute acordurile proprietarilor pentru efectuarea lucrarilor de interventie.

Facilitati de la stat

Conform legii, lucrarile de proiectare si executie a operatiunilor de consolidare pentru locuintele apartinand persoanelor fizice sunt finantate integral de la buget, iar proprietarii sunt obligati sa restituie in rate lunare egale esalonate, fara dobanda, pe 25 de ani contravaloarea executiei lucrarilor de consolidare. Persoanele cu venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie sunt scutite de plata. Expertii tehnici au avertizat Guvernul ca lucrarile de reducere a riscului seismic al cladirilor existente trebuie considerate ca fiind de interes national, deoarece un potential cutremur de tipul celui inregistrat in 1977 sau 1940 ar putea produce pierderi mai mari, din cauza deteriorarii in timp si majorarii numarului de imobile grav afectate de seisme.

Sursa

2 February 2007