Proiectul Baneasa capata contur
Averea - 16.09.2005
 

La constructia miniorasului din nordul Capitalei vor lucra 10.000 de oameni

Constructorii proiectului Baneasa estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2006 vor fi deja construite peste 66 de hectare, adica aproape 30% din total. In zona comerciala, care insumeaza o suprafata construita desfasurata de aproximativ 200.000 de metri patrati, lucrarile sunt in grafic conform planificarii si etapizarii initiale. Printre elementele de reper ale zonei comerciale se afla magazinul de casa si gradina Bricostore, galeria Mobexpert si hypermarketul Carrefour. Totodata, grupul suedez Ikea, unul dintre principalii producatori si retaileri de mobila la nivel mondial, este interesat sa deschida, la Baneasa, primul magazin pe piata romaneasca.

Mihail Mateescu, directorul general al Baneasa Investments, initiatorul proiectului, a declarat ca societatea negociaza cu mai multe banci din Romania acordarea de credite. Compania va primi o prima transa de 15 milioane de euro pentru finantarea lucrarilor. Aceleasi banci ar urma sa acorde cumparatorilor de locuinte credite ipotecare specifice proiectului, in conditii avantajoase beneficiarilor. Baneasa Investments a investit pana in prezent in acest proiect, din surse proprii, 22 de milioane de dolari.

Zona comerciala va necesita fonduri de aproximativ 150 de milioane de euro, birourile vor costa intre 200 si 300 de milioane de euro, in timp ce pentru piata centrala a orasului (care include o biserica si o scoala) se vor investi 15 milioane de euro. Diferenta pana la 1,2 miliarde de euro va fi cheltuita pentru constructia de case, realizarea infrastructurii etc.

Primele locuinte vor fi disponibile la sfarsitul anului viitor, iar pretul mediu va fi de 1.400-1.500 de euro pe metru patrat. La finalizarea proiectului, zona rezidentiala va oferi in total aproximativ 3.000 de apartamente in vile, case individuale sau colective.

Cu o suprafata care reprezinta 1% din totalul Bucurestilor (221 de hectare), proiectul reprezinta o investitie de aproximativ 1,2 miliarde de euro, esalonata in 10 ani. La constructii vor lucra aproximativ 10.000 de oameni. Proiectul va imbogati si municipalitatea Capitalei, cu circa 12 milioane de euro, care vor fi platiti pentru avize, autorizatii etc.

Proiectul Baneasa a fost initiat de compania Baneasa Investments. Compania a luat fiinta in anul 2000 ca un parteneriat intre Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti si o serie de investitori privati care detin impreuna 50,12% din capital.

Mircea Fica - Averea

16 September 2005