O echipă de arhitecţi italieni a fost declarată câştigătoarea concursului pentru amenajarea Pieţei Universităţii. Proiectul propus de ei va costa aproximativ 500.000 euro, iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor.

21886-piata_universitatii.jpg35 de proiecte au fost jurizate în concurs, după ce patru au fost descalificate, iar 13 respinse. În final, Comisia de Arhitecţi care a jurizat concursul a ales proiectul realizat de arhitecţii Ambra Fabi, Simona Dirvariu și Carole Lenoble. Cei trei se vor ocupa de amenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane de la Universitate, după finalizarea lucrărilor de către primărie.

Soluţia propune o piaţă unitară, în centrul căreia e proiectată o insulă exclusiv pietonală, înconjurată de spaţii care oferă posibilitatea circulaţiei carosabile. Această insulă este delimitată de o serie de corpuri de iluminat, iar în interiorul acesteia sunt amplasate cele patru statui. Astfel, se dă o importanţă maximă statuilor, subliniind memoria locului. Juriul a remarcat faptul că a fost singurul proiect prezent în concurs cu amenajări elegante, fără emfază", se precizează în raportul juriului.

Piaţa Universităţii va fi amenajată în primăvara anului viitor

Proiectul încearcă să dea valoare zonei prin iluminare corespunzătoare, dar şi prin mobilier urban neostentativ. Totuşi, echipa câştigătoare a primit şi câteva recomandări din partea juriului. Astfel, comisia a propus arhitecţilor italieni să suplimenteze elementele vegetale, în special prin vegetaţie înaltă, cu precădere în vecinătatea Palatului Şuţu, în concordanţă cu plantaţia din curtea palatului. O altă modificare importantă este la parcarea subterană. Faţă de proiectul iniţial, numărul locurilor de parcare a fost majorat cu încă 40. Astfel, parcarea va avea trei niveluri şi va asigura 420 de locuri pentru autoturisme şi 21 pentru motociclete. Tariful va fi de 36 cenţi per oră pentru un loc în parcarea de la Universitate.

Lucrările de amenajare a Pieţei Universităţii vor începe în primăvara anului viitor şi vor fi realizate în parteneriat public-privat. Perioada de concesiune este de 34 de ani, timp în care Primăria Capitalei va încasa de la firmă o redevenţă anuală ce va varia în funcţie de veniturile încasate. Redevenţa este între 4 şi 50% din venitul încasat anual de firmă. 4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro şi 50% pentru încasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro.



9 November 2011