0-1531-48420_articol.jpgLucrarile proiectului Esplanada ar putea fi intarziate cu doi ani si jumatate din cauza expropierilor din zona, a anuntat ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, care a participat alaturi de reprezentantii companiei Trigranit si ai autoritatilor locale la o masa rotunda privind stadiul proiectului.
 
Potrivit ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in momentul de fata, jumatate din terenul de peste zece hectare pe care urmeaza sa fie dezvoltat proiectul Esplanada este disponibil, iar pentru cealalta jumatate exista deja notificari de proprietate.

"In spatele acestui proiect stau trei ani de negocieri dure. Dar printre beneficiile directe ale partenerului public in cadrul acestui proiect se numara un total de 12.000 mp spatii de birouri ce urmeaza a fi livrate la finalul primei faze de dezvoltare, dar si un centru cultural multifunctional ce prevede o investitie de 40 milioane de euro. Cu toate acestea, inceperea constructiei ar putea fi intarziata de cateva probleme printre care se numara si cea a terenurilor care trebuie cumparate de catre Primarie de la unii proprietari", a spus ministrul Dezvoltarii, citat de NewsIn.Borbely a mai declarat ca in circa 2-3 saptamani ar trebui rezolvate si ultimele detalii, care tin de Ministerul Finantelor si de Ministerul Justitiei, iar apoi urmeaza ca Guvernul sa aprobe ordonanta de urgenta privind transferul proprietatii asupra terenului de la Ministerul Dezvoltarii la Primaria Municipiului Bucuresti.

"Dupa transferul terenului de la minister catre la municipalitate, primaria are un termen de maximum doi ani si jumatate sa rezolve problema terenurilor revendicate. Urmeaza totusi ca si Primaria sa isi spuna punctul de vedere oficial in cazul acestui proiect, insa dupa ultimele discutii pe care le-am avut cu primarul Oprescu nu cred ca vor fi probleme", a adaugat Borbely, citat de NewsIn.

Reprezentantii companiei Trigranit sustin la randul lor ca au pierdut deja timp pretios in ultimii ani de cand negocierile se duc cu autoritatile si datorita schimbarilor dese ale ministrilor. "In trei-patru ani in care am negociat s-au pierdut luni de zile prin schimbarea ministrilor de resort. Şi asta pentru ca noii ministri sa se puna la punct cu proiectul", a declarat Dan Ghibernea, Country Manager al TriGranit Development Romania.

Proiectul Esplanada urmeaza a fi dezvoltat pe un teren de 10,7 hectare adiacent Bulevardului Unirii din Capitala, printr-o investitie directa, privata, de un miliard de euro. Avand o suprafata totala construita de 800.000 mp, proiectul va ingloba un centru cultural, cladiri de birouri, un centru comercial, hoteluri si rezidente. Din suprafata totala a terenului, 20 % va fi amenajat cu spatii verzi, in timp ce 270.000 mp construiti vor fi ocupati de locuri de parcare.

Printre beneficiile directe ale partenerului public in cadrul acestui proiect se numara un total de 12.000 mp spatii de birouri ce urmeaza a fi livrate la finalul primei faze de dezvoltare, dar si un centru cultural multifunctional ce prevede o investitie de 40 milioane de euro. La incheierea perioadei contractuale de 49 de ani, intregul complex si dreptul de proprietate asupra acestuia vor fi cedate Statului Roman.

Sursa

17 September 2008