Locuința este unul dintre cei mai mari consumatori de energie și finanțe, în fiecare an. Estimativ, fiecare proprietar cheltuiește în medie, anual, între 1% și 3% din valoarea de achiziție a locuinței. Dar multe dintre cheltuieli pot fi prevăzute și optimizate, în așa fel încât ele să nu devină o povară, iar începutul unui an este momentul perfect pentru a bugeta cheltuielile care urmează.

38995-2016_usa.jpg Reducerea consumul de energie

Locuințele sunt mari consumatori de energie, iar pierderile sunt cu atât mai importante cu cât este vorba despre o suprafață mai generoasă. Dar reducerea consumului de energie stă în puterea proprietarilor și nu implică neapărat costuri mari. Lucrările pot începe la țevi – acestea sunt notorii pentru cantitatea însemnată de energie pe care o risipesc, prin găurile prea mari sai conexiunile slăbite.

Etanșarea și izolarea conductelor poate îmbunătăți eficiența sistemului de încălzire sau răcire cu până la 20%, aducând economii de 800-1.000 de lei pe an, în cazul unei case. Casa devine mai confortabilă și, ca un bonus, mobila, aerul condiționat sau pompa de încălzire se vor păstra în stare bună mai mult timp”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ionel Daneș, inginer constructor Star Construcții DBT.

Problema cu izolarea țevilor este că aceastea sunt, de cele mai multe ori, ascunse în pereți, tavane, podusri sau spații foarte înguste. Izolarea lor este o treabă anevoioasă. În cazul în care nu se poate ajunge la toate țevile, proprietarii ar trebui să se concentreze pe cele care sunt accesibile. După izolare, țevile trebuie învelite în vată de sticlă.

Îmbunătățirea calității aerului interior

Aerul din interiorul locuințelor, birourilor sau centrelor comerciale este oficial unul dintre cele mai mari riscuri de sănătate. Asta pentru că aerul de interior este plin de potențiali contaminanți precum praf, spori de mucegai, polen și virusuri. Această problemă se acutizează iarna, când ușile și geamurile sunt închise aproape permanent.

Pentru a elimina iritanții nocivi plămânilor, este nevoie de filtre pentru sistemele de încălzire. Sunt recomandate filtrele de cea mai înaltă calitate pe care și-o permite proprietarul. Acestea trebuie schimbate în fiecare lună, în sezonul de maximă încălzire sau răcire”, arată designerul de interior Ana Mare, Big Home Design.

De asemenea, în sezonul rece nu este recomandată folosirea vopselelor de interior, iar dacă acest lucru este necesar, se recomandă vopselurile non-toxice. Bucătăria și baia ar trebui aerisite cu atenție, pentru a evita aburii, fumul și umiditatea în exces. În șeminee sau sobe ar trebui să se ardă lemne de foc, nu produse de lemn presat, care pot conține formaldehidă. Sunt recomandate aparatele de purificare a aerului.

Stabilirea unui buget de cheltuieli

Anual, locuințele au nevoie de lucrări de mentenanță sau renovare care pot fi costisitoare. Pentru a evita împrumuturile sau eforturile financiare, proprietarii sunt sfătuiți să pregătească la fiecare început de an un buget care să includă lucrările previzibile.

De obicei proprietarii știu că trebuie să repare geamurile termopan, acoperișul, că au nevoie de mobilă nouă sau de vopsirea pereților. Când economisești câte puțin lunar, îți protejezi bugetul. În SUA există chiar programe speciale de încurajare a proprietarilor în acest sens. Statisticile lor arată că un american cheltuiește anual, în medie, aproximativ 3.000 de dolari pentru întreținerea gospodăriei”explică inginer Ionel Daneș.

Statisticile instituțiilor bancare arată că proprietarii europeni cheltuiesc anual sume egale cu 1% până la 3% din prețul inițial al casei, pentru renovare sau mentenanță.

Alegeți materiale durabile, care nu cer eforturi de întreținere

Pentru o gospodărie care are nevoie de mai puțină atenție și care cere costuri mai mici, se pot folosi materiale construite pentru durabilitate și confort. Fațadele de fibră de ciment rezistă cu 50 de ani mai mult decât cele convenționale. Nu cedează în fața intemperiilor, rozătoarelor, focului, insectelor și putrezirii. LED-urile rezistă un timp-record de până la 50.000 de ore de folosință, înainte de a fi schimbate, respectic până la 46 de ani, dacă sunt folosite trei ore pe zi. Plăcile ceramice sunt uimitor de puternice, rezistente la pete, și impermeabile pentru umiditate. Acestea pot arăta impecabil decenii întregi pe podele sau pereți, fără a fi înlocuite. Acest tip de economii, cumulate cu educația financiară, pot conduce proprietarii la un an lipsit de griji legate de locuință.

Educația financiară: un concept relativ nou, cu beneficii pe termen lung

Anii de criză au îndemnat clienții de imobiliare să fie mai atenți cu cheltuielile lor. Investiția într-o locuință este prea mare pentru a fi lăsată pe seama norocului, motiv pentru care orice proprietar ar trebui să cunoască și să respecte două reguli simple: cardurile de credit trebuie folosite cu responsabilitate, pentru a nu se tranforma în prăpastii financiare iar ratele trebuie plătite la timp. În cazul în care acest lucru nu este posibil, proprietarii trebuie să înceapă de urgență negocierile cu banca, în vederea obținerii unor noi termeni și condiții care să nu conducă la colaps financiar.

Organizarea locuinței poate aduce mai mult spațiu, dintr-o singură mișcare

Se spune că oricât de mare ar fi locuința, proprietarii tot vor ajunge să nu mai aibă loc în propria casă. Aglomerarea bunucrulor vechi cu cele noi și incapacitatea de a face ordine în ele, atașamentul emoțional față de anumite obiecte fără o valoare reală pentru locuință pot conduce la supra-aglomerare. Tocmai de aceea, una dintre rezoluțiile de anul nou ar trebui să fie organizarea locuinței, fără niciun fel de scuze. Astfel se poate crea mai mult spațiu pentru obiectele cu adevărat importante și, cel mai important, pentru locatari. Pe lista rezoluțiilor ar trebui să mai intre și plantarea unui copac, pregătirea unui kit de urgență și educarea tuturor membrilor familiei pentru un asemenea scenariu și, acolo unde este posibil, implicarea întregii familii în proiecte de întreținere a locuinței, în loc să fie angajată o echipă de specialiști.

CITEȘTE ȘI:

28 December 2015