Pentru a evita să stea cu casele la vânzare luni întregi, unii proprietari persoane fizice decid să accepte banii de la cumpărători în mai multe tranşe.

17193-11_casa_shutterstock_61f221ec49.jpgNu mai este de mult o noutate faptul că piaţa tranzacţiilor imobiliare este şi va mai fi ceva vreme blocată aproape total, în ciuda optimismului afişat de dezvoltatorii imobiliari. Prin urmare, nu doar aceştia sunt în căutare de soluţii pentru a reuşi să vândă ceva din stocul de sute de locuinţe noi deţinute, ci şi proprietarii persoane fizice încearcă noi modalităţi de atragere a cumpărătorilor.

De pildă, tranzacţionarea în rate a unei proprietăţi între două persoane fizice reprezintă o astfel de soluţie.

"Deţineam un apartament cu două camere în Bucureşti pe care încercam să-l vând de patru luni, timp în care am scăzut preţul de la 63.000 de euro la 53.000 de euro, însă nimeni nu s-a arătat interesat de achiziţie până în momentul în care am postat un anunţ în care am specificat că-l voi vinde în rate", ne-a povestit Andrei Manu, proprietar din Capitală.

În numai o săptămână, au apărut patru persoane interesate şi, în cele din urmă, apartamentul a fost vândut, urmând ca plata să se facă astfel: avans 20% la încheierea contractului, o tranşă de 30% după şase luni şi restul de 50% în luna februarie a anului viitor.

"Cred că am luat o decizie bună având în vedere instabilitatea din piaţă şi faptul că preţurile ar putea să mai scadă în următoarele luni", a concluzionat vânzătorul.

Avantaje şi dezavantaje de ambele părţi

Pentru vânzător, această soluţie pare să fie una cu efect pozitiv, deoarece el reuşeşte să vândă mai repede o proprietate care ar putea sta pe piaţă, în condiţiile clasice, chiar şi şase-şapte luni, timp în care preţul ei ar putea să mai scadă, spune Maria Avram, manager al agenţiei imobiliare Casa Mea.

În acelaşi timp, cumpărătorul are la dispoziţie răgazul necesar, după plata avansului, pentru a identifica sursele de finanţare în vederea achitării integrale a proprietăţii în intervalul de timp specificat în contractul încheiat între cele două părţi în faţa notarului.

Pe de altă parte, această modalitate de a tranzacţiona o proprietate nu este la îndemâna tuturor vânzătorilor, deoarece mulţi au nevoie de toată suma încasată o dată: au în vedere fie achitarea vreunui credit bancar greu de suportat, fie achiziţionarea unei alte proprietăţii, explică managerul agenţiei imobiliare.

De asemenea, cumpărătorul este şi el supus unui risc, anume faptului că nu ar putea respecta termenele de plată ale tranşelor specificate în contractul de vânzare- cumpărare.În ceea ce priveşte perioada de timp stabilită de vânzători şi cumpărători pentru achitarea sumei integrale, aceasta este, în general, cuprinsă între şapte şi 12 luni, adaugă Maria Avram.

Expertul imobiliar mai spune că numărul acestui tip de tranzacţii este în creştere, raportându-se câteva zeci de astfel de cazuri lunar numai la nivelul Capitalei.

Procedura este simplă, dar atenţie la contract

Din punct de vedere legal, o astfel de tranzacţie este perfect corectă, iar ea se încheie, evident, la notar. Totuşi, trebuie acordată atenţie maximă, atât din partea vânzătorului, cât şi a cumpărătorului, asupra felului în care vor fi formulate prevederile contractuale în text, ca urmare a înţelegerilor verbale, explică Alexandru Murar, avocat.

"Au existat cazuri în care una s-a stabilit verbal şi alta s-a pus pe hârtie, lucru care a condus la litigii", adaugă avocatul.

Acesta mai spune că este indicat să se urmeze întocmai paşii semnalaţi de notarul public, astfel încât situaţiile neplăcute să fie evitate.


Sursa

22 March 2011