Dezvoltatorii imobiliari care au in portofoliu imobile generatoare de venituri nu se simt fortati sa vanda la yield-urile actuale de pe piata, cuprinse intre 9% si 12%, nivel la care apare interesul fondurilor de investitii oportuniste, motiv pentru care tranzactiile de portofoliu sunt practic inexistente pe piata, aceasta este opinia exprimata de principalii jucatori de pe piata locala, precum Portland Trust, Avrig 35, Europolis sau Charlemagne Capital, prezenti la seminarul CEDER, organizat de Roberts Publishing.

Proprietarii din piata de birouri nu vand fara yield de 8%"La noi nu sunt investitori care sa aiba un portofoliu mare, majoritatea proiectelor fiind construite si finantate prin vehicule investitionale, si care sunt fortati sa vanda la un yield de 12%, asa ca fondurile oportuniste nu gasesc astfel de active pe piata locala", a declarat Dennis Selinas, country manager al fondului de investitii Charlemagne Capital.

Acest aspect este evidentiat de Portland Trust care, desi are doua companii interesate de achizitia imobilului de birouri Floreasca Business Park, este dispusa sa mai astepte pana la inceputul anului viitor, in speranta unei oferte mai bune.

"Avem doua oferte pentru Floreasca BP, dar nu vrem sa vindem pana la inceputul anului viitor, pentru ca ne asteptam sa primim oferte mai bune. Nu vindem la un yield de peste 8%", a declarat pentru Business Standard Robert Neale, managing director al Portland Trust. Cladirea de birouri Floreasca Busi-ness Park are o suprafata inchiriabila de 36.000 mp.

Calculat la o chirie medie de 16 euro/mp si un yield de 8%, cat cere dezvoltatorul, reiese ca valoarea de vanzare a imobilului este de circa 86,4 mil. euro. Potrivit unor surse din piata imobiliara, unul dintre potentialii cumparatori ar putea fi fondul austriac de investitii CA Immo, care a cumparat si celelalte doua cladiri de birouri dezvoltate de Portland in Romania, si anume Opera Center si Bucharest Business Park.

Portland Trust este unul dintre primii dezvoltatori externi prezenti in Romania, tranzactiile cu Opera Center (24 mil. euro) si Bucharest Business Park (65 mil. euro) fiind considerate momente de referinta pe piata imobiliara locala - Opera Center a fost prima tranzactie catre un fond institutional, iar Bucharest Business Park a fost prima mutare cu un parc de afaceri si cea mai mare tranzactie imobiliara de la vremea respectiva.

Potrivit lui Robert Neale, managing director al Portland Trust, compania este in cautare de terenuri cu potential de dezvoltare pe segmentul de birouri, al caror pret sa nu depaseasca 1.000 de euro/mp.

"Cautam si companii care sa vanda cladirii de birouri «distressed», proprietari care sunt fortati sa vanda pentru a returna banii catre actionari", a mentionat seful Portland.

Compania are in portofoliu doua terenuri, unul in suprafata de 200 ha in Pitesti si unul de 50 ha in zona Moara Vlasiei.

Pe terenul din Pitesti, compania are in plan dezvoltarea unui nou parc industrial, dupa ce a finalizat anul trecut proiectul Bucharest West, iar la Moara Vlasiei - un proiect rezidential.

Sursa

5 June 2009