Proprietarii îşi pot maximiza chiria cu doar câteva investiţiiUtilarea completă a unei locuinţe costă peste 3.000 de lei

În condiţiile în care piaţa chiriilor din România se mişcă destul de bine, proprietarii care oferă locuinţe spre închiriere ar trebui să analizeze mai bine cărui client se adresează, astfel încât să evalueze în mod corect şi preţul pe care îl cere chiriaşilor. Cu eforturi minime şi cunoaşterea targetului, un proprietar poate maximiza potenţialul locuinţei pe care doreşte să o dea spre închiriere, asigurând în acelaşi timp confortul necesar chiriaşilor săi.

"În România, mai mult de 90% din tranzacţiile imobiliare sunt de vânzare-cumpărare. Motivele sunt simple: românii sunt dornici să devină proprietari, iar speculaţiile de pe piaţa imobiliară din ultimii ani au permis acest lucru. Însă, pe măsură ce preţurile s-au mărit şi situaţia creditelor ipotecare a devenit tot mai neclară, numărul de închirieri a crescut considerabil. În acest context, o analiză şi o cunoaştere mai detaliată a nevoilor chiriaşilor poate fi utilă şi ar ajuta proprietarii să îşi maximizeze şansele de a închiria proprietăţile mai rapid şi în condiţii bune" - este de părere Diana Stoian, director Achiziţii în cadrul departamentului rezidenţial al Coldwell Banker Affiliates of România.

În vederea maximizării şanselor de a închiria o proprietate, potrivit reprezentantului Coldwell Banker, sunt necesare unele investiţii. Acestea pot fi recuperate destul de uşor, mai ales având în vedere că pentru o locuinţă complet mobilată şi utilată chiria este mai mare. Confortul chiriaşilor nu este asigurat doar de mobilier (care tinde tot mai mult spre minimalism), ci şi de aparatele electrocasnice şi accesoriile menite să uşureze treburile "gospodăreşti".

Pentru exemplificare, utilarea de bază a unei locuinţe ar presupune un buget de utilare de bază în valoare de 2.000 lei. Iar în cazul în care se doreşte o utilare completă, bugetul pentru utilităţile suplimentare poate ajunge la 3.280 lei.

Potrivit unei analize realizate de oficialul Coldwell Banker, în funcţie de tipul de client se schimbă şi cerinţele.

Studenţi şi cupluri tinere caută cele mai ieftine locuinţe

Alegerea unei locuinţe în cazul studenţilor şi al cuplurilor tinere de clienţi este condiţionată în primul rând de preţ, dar şi de existenţa transportului în comun, în special a metroului. Studenţii caută în general locuinţe mai ieftine şi, deşi preferă să închirieze în apropierea campusului universitar, sunt dispuşi să se mute în cartiere mai îndepărtate, în cazul în care găsesc o chirie mai mică. Anual, peste 100.000 de studenţi vin din provincie în Bucureşti pentru studii. Din aceştia, aproximativ 85% se stabilesc aici datorită oportunităţilor de muncă.

Deşi nu dispun de cele mai mari bugete, tinerii reprezintă clienţii perfecţi pentru proprietarii care nu pot sau nu îşi propun să investească foarte mult în apartamentele pe care le dau spre închiriere.

 Cetăţenii străini pun mare preţ pe dotări

Clienţii din această categorie sunt mai atenţi la dotările apartamentului, mai ales în cazul închirierii în regim hotelier.

Sunt obişnuiţi să închirieze apartamente pregătite până în cel mai mic detaliu, iar aerul condiţionat, maşina de spălat, cuptorul cu microunde, espressorul, televizorul (sau sistemul home cinema) sunt considerate dotări standard.

Aceştia aleg cu precădere zonele centrale sau de nord, care oferă numeroase opţiuni de petrecere a timpului liber: cluburi, cafenele, cinematografe, galerii comerciale. Cele mai dorite zone sunt: Unirii, 13 Septembrie, Dorobanţi (pentru apartamente) şi Primăverii, Aviatorilor, Herăstrău (pentru apartamente penthouse sau vile).

Familiile cu copii doresc case nemobilate

Este un segment minoritar şi în general mai puţin mobil, fiind în primul rând condiţionat de proximitatea grădiniţelor sau şcolilor, dar şi a parcurilor, spaţiilor de joacă şi a transportului în comun.

Sunt căutate apartamente nemobilate sau parţial mobilate şi utilate, deoarece o familie care a locuit mai mult timp cu chirie are deja o serie de lucruri cumpărate pentru locuinţa anterioară.

 

 

20 November 2008