Singurul obstacol în calea reabilitării blocurilor sunt chiar proprietarii, dar nici Guvernul nu ajută deloc. Concluzia este a primarului Sorin Oprescu, care a declarat că Primăria are deja 200 de dosare pe rol cu bucureşteni care se opun consolidării clădirilor cu risc seismic ridicat.

17023-bulina_rosie.jpgOprescu a început bătălia reabilitărilor cu bucureştenii care locuiesc în clădiri vechi, cu risc seismic ridicat. Este vorba despre clădirile mai vechi de 50 de ani, care sunt marcate cu buline roşii. Potrivit lui Oprescu, nici cetăţenii şi nici Guvernul nu par să înţeleagă cât de importantă este reabilitarea acestor construcţii. Nici măcar după publicarea studiului care arată că în cazul unui cutremur de proporţii ar putea exista jumătate de milion de victime în Bucureşti.

Primarul General al Capitalei afirmă că studiul a mers mai departe la Guvern, dar că „nici până acum nu s-a luat vreo măsură". Oprescu consideră că Executivul şi-ar putea fi de ajutor în această problemă, deoarece există în Bucureşti mii de apartamente goale care ar putea fi puse la dispoziţia proprietarilor până la consolidarea clădirilor mai vechi de 50 de ani. De asemenea, edilul a mai declarat că Primăria are la dispoziţie două scări de bloc noi şi patru săli de sport, considerate a fi de primă necesitate. Dar Guvernul "deocamdată tace".

Oprescu: "amestecul politicului este deasupra actului administrativ"

Nici relaţia cu primăriile de sector nu pare să meargă mai bine, atunci când vine vorba de consolidări. Sorin Oprescu a denunţat, în acest context, „amestecul nenorocit al politicului, care este deasupra actului administrativ". Totodată, el a criticat faptul că sunt mutaţi bani din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti de la capitole importante „către zone de aşteptare".

Potrivit edilului şef, este necesară şi o „cultură" a modului în care cetăţenii trebuie să se comporte în cazul catastrofelor naturale, aşa cum este în Japonia. Sorin Oprescu a făcut toate aceste declaraţii într-un interviu pentru Realitatea TV.


14 March 2011