Fondul de investiţii imobiliare Argo Real Estate a redus chiria retailerilor din mall-urile Suceava Shopping City şi Sibiu Shopping City cu 3,5 mil. euro pe parcursul anului financiar 2009-2010, încheiat în septembrie anul trecut, potrivit raportului financiar al companiei.

16322-shopping_city_suceava_01_b50e3ae17b.jpgMotivaţia proprietarului este legată de dorinţa de a păstra o rată de ocupare cât mai mare în cele două centre comerciale, respectiv 96-97%. Totodată, în raportul financiar se mai stipulează faptul că nu se întrevăd creşteri ale chiriei nici în acest an.

În cazul mall-ului din Sibiu, compania a fost nevoită să ofere discount-uri care totalizează 1,9 mil. euro. Compania este concentrată în acest moment pe identificarea unei soluţii de conectare a Carrefour cu Real Hypermarkets, ambele prezente în Sibiu Shopping City, pe lărgirea intrării în mall şi pe adăugarea unei facilităţi de cinema.

Compania a semnat recent contracte cu C&A, Kiabi, Domo şi The Light Cinema. Fondul de investiţii a iniţiat negocieri cu o serie de bănci pentru obţinerea finanţării necesare pentru demararea lucrărilor, care se estimează că vor fi finalizate în primul trimestru al acestui an.

Compania are deja un credit de 66,5 mil. euro de la KBC Bank şi unul sindicalizat de 27,8 mil. euro de la KBC, Investkredit şi Marfin/Laiki Bank.

Valoarea proprietăţii din Sibiu a fost evaluată în 30 septembrie 2010 la 76,5 mil. euro, pentru prima fază a proiectului, şi la 34,5 mil. euro, pentru faza a doua. Ambele valori sunt în uşoară scădere faţă de nivelul din 2009.

C&A la Suceava

În ceea ce priveşte centrul comercial din Suceava, Argo a făcut o reducere la chirie care totalizează 1,6 mil. euro. Compania a reuşit să atragă anul trecut retailerul de îmbrăcăminte New Yorker, care a închiriat 1.000 mp în Suceava Shopping City, şi se află în negocieri pentru atragerea C&A.

Proiectul beneficiază de un credit în desfăşurare în valoare de 50 mil. euro obţinut de la Alpha Bank din Grecia. Compania a obţinut în 31 ianuarie 2011 o restructurare a creditului şi extinderea cu 18 luni a amortizării sale.

Valoarea proiectului din Suceava a fost calculată la 59,7 mil. euro, în comparaţie cu 59,8 mil. euro cât era în martie 2010.

Fondul de „private equity" deţine în România parcurile de retail Shopping City Suceava şi Sibiu şi prin intermediul Argo Capital Partners mai controlează 50% din compania Omilos Group, care s-a ocupat cu dezvoltarea ERA Shopping Park Iaşi şi Oradea. Valoarea de piaţă a portofoliului local deţinut de Argo se ridică la peste 170 mil. euro, în scădere faţă de 2009, când acesta a fost evaluat la 181 mil. euro.


Sursa

4 February 2011