Tranzacţiile imobiliare şi aşa puţine din ultima perioadă sunt puse în stand-by de protestul angajaţilor de la cadastru.

sursa foto:http://www.uab.roÎnceput în urmă cu două zile, protestul angajaţilor de la unele oficii judeţene de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a acoperit aproape toate unităţile din ţară. Asta înseamnă că nu se mai fac tranzacţii imobiliare şi că nu se eliberează extrase de informare. În mare problemă este şi finalizarea unor antecontracte în derulare, ale căror termene expiră. Există ipoteci pentru care se aşteaptă încheierea de întabulare pentru ca banii să intre în posesia clienţilor. Acestea sunt, de asemenea, blocate.

Consecinţele acestui protest, care are la bază revendicări salariale şi de statut ale angajaţilor de la cadastru, se ţin lanţ. „Vorbim de blocarea programului Prima Casă, blocarea activităţii băncilor prin faptul că nu se mai încheie nici un contract de ipotecă, nu se vor mai aviza lucrările de cadastru ce au ca obiect exproprierea terenurilor în vederea construcţiei, tot blocată va fi deci şi activitatea CNADNR", a declarat Gabriela Dumitru, preşedintele sindicatului angajaţilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

O altă consecinţă este şi întoarcerea la tranzacţiile extratabulare sau în instanţă ale imobilelor neînscrise în cartea funciară, fapt care ce poate conduce la vânzarea multiplă a unui imobil, a adăugat Dumitru. Chiar dacă nu s-a întrerupt complet lucrul peste tot şi unele acte se mai eliberează în unele judeţe, acte pentru care s-au plătit deja taxe de urgenţă, în aceste zile nu e prea indicat să se apeleze la serviciile de cadastru. Acest protest afectează este întreg circuitul civil, activitatea notarilor, a băncilor şi a tuturor firmelor care execută vânzări sau vor să ipotecheze.



Sursa

17 May 2010