S-a terminat cu actele notariale întocmite pe baza unor acte de identitate false! Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a cerut şi a primit ajutorul Ministerul Administraţiei şi Internelor şi al Serviciului de Telecomunicaţii Special.

Protocol între notari şi M.A.IAstfel, cele trei părţi vor încheia anul acesta un protocol colaborare în vederea diminuării fenomenului infracţional privind falsul de identitate.

Iniţiativa acestei colaborări aparţine UNNPR şi vine ca urmare a faptului că, în practica notarială a ultimilor ani au apărut, tot mai des, cazuri în care unele persoane  se folosesc cu  rea-credință de identitatea altora, prezentând documente de identitate falsificate în vederea încheierii unor acte de dispoziţie, profitând de imposibilitatea notarilor publici de a le verifica autenticitatea.

Drept urmare, au fost prejudiciaţi adevăraţii titulari ai drepturilor de proprietate ce s-au înstrăinat; totodată, aceştia au fost puşi în situaţia să întreprindă demersuri pentru anularea actelor astfel întocmite. De multe ori şi notarii au căzut victime acestor indivizi, şi au fost cercetaţi penal, deşi nu aveau cum să verifice autenticitatea actelor de identitate.

De acum încolo, lucrurile se vor schimba. Specialiştii MAI, împreună cu cei ai STS, au identificat şi elaborat soluţia tehnică ce permite compararea informaţiilor transcrise în cărţile de identitate româneşti ale persoanelor care se prezintă în faţa notarului public cu datele existente în baza de date centrală de evidenţă a persoanelor.

Conform unui comunicat de presă al UNNPR, „acesta este cel mai important pas pentru securizarea circuitului juridic civil întrucît creează posibilitatea validării de către notarii publici a informaţiilor transcrise în actele de identitate, prezentate de părţi, prin intermediul unei aplicaţii de furnizare de date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor.

Această aplicaţie informatică administrată de Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor din M.A.I. va permite validarea codului numeric personal, a seriei şi numărului actului de identitate şi afişarea către notarul public a fotografiei posesorului actului de identitate."

18 March 2009