Mai multe clădiri din Piaţa Unirii, punctul zero al Capitalei, au fost "cosmetizate" în ultimul an prin investiţii de circa 150 de milioane de euro, în ciuda faptului că numeroase proiecte imobiliare au fost îngheţate în alte zone ale oraşului.

17712-prop.jpgBiblioteca Naţională a fost o ruină timp de aproape 20 de ani, magazinul universal Cocor se prăfuise în istoria de aproape 40 de ani, iar lângă Hanul lui Manuc o altă structură ce părea că se prăbuşeşte afecta peisajul din centrul Capitalei în urmă cu circa un an.

Aceste proiecte pot fi însă privite acum dintr-un alt unghi, în condiţiile în care Biblioteca este la un pas de a fi în sfârşit deschisă, magazinul Cocor a trecut printr-un "facelift" de 25 de milioane de euro, iar un grup lituanian a zidit pe structura unui imobil din secolul 19 un hotel de patru stele, a cărui inaugurare ar putea fi realizată în decurs de câteva săptămâni. Circa 11,5 milioane de euro au fost investiţi în realizarea hotelului Europa Royale cu 90 de camere, proiect la parterul căruia a fost deschis până în prezent un magazin Drogerie Markt.

Pe de altă parte, coloanele Bi­blio­tecii Naţionale au folosit în ultimii ani în primul rând ca platou de filmare pentru scene lugubre; în ultimul an însă structura de pe malul Dâmboviţei a fost îmbrăcată în sticlă verde, iar în toamnă ar trebui finalizată investiţia de 100 de milioane de euro începută în martie 2009.

În ceea ce priveşte centrele co­merciale, proiectele din zona Unirii au fost obligate să se reinventeze pentru a face faţă noilor malluri moderne: dacă proprietarii Unirea s-au rezumat să schimbe chiriaşii de la parterul pro­iectului, aducând retaileri precum Zara sau H&M, care au amenajat şi faţada de deasupra intrărilor în magazine, la Cocor investiţiile au fost mai ample, centrul fiind renovat integral, fapt ce a însemnat şi ridicarea unei parcări supraetajate, dar şi faţada media care dă culoare centrului Bucureştiului. Bulevardele din zona Pieţei Unirii sunt dominate de blocurile construite în proiectul "Victoria Socialismului", dar în spatele acestora se află încă multe imobile vechi, neîntreţinute, inclusiv în centrul vechi al oraşului, care necesită de asemenea investiţii semnificative.

Altfel, proiectele enumerate mai sus vor fi doar "de faţadă".


Sursa

21 April 2011