Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a vândut, miercuri, doar două apartamente din cele cinci imobile din Bucureşti ofertate, la licitaţia cu strigare prezentându-se câte un singur cumpărător pentru aceste active, persoane fizice, fără ca pentru celelalte trei case să existe oferte.

23884-imgyigyifyiages_88616000.jpegUnul dintre cele două apartamente vândute, o mansardă cu două camere în suprafaţă utilă de 63 metri pătraţi dintr-un imobil de două etaje aflate pe strada Alex. Phillipide, sector 2, a fost vândut cu 52.000 euro fără TVA, reprezentând chiar preţul de pornire, au transmis agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii RA-APPS.

Pentru acest apartament au fost cumpărate două dosare de prezentare, iar la licitaţie s-a înscris o singură persoană.

Al doilea apartament vândut, cu trei camere şi suprafaţă utilă de 92 metri pătraţi dintr-un imobil de două etaje situat în strada Bitolia, sector 1, a fost cumpărat tot la preţul de pornire, de 99.500 euro fără TVA, în condiţiile în care o singură persoană a fost interesată de acest activ.

Pentru celelalte trei apartamente scoase la vânzare, respectiv un apartament cu patru camere în suprafaţă de 122 metri pătraţi din strada Cuza Vodă, sector 4 (cu un preţ de pornire de 259.800 euro fără TVA), un apartament cu trei camere în suprafaţă de 83 metri pătraţi din strada Luterană, sector 1 (73.000 euro fără TVA), şi un apartament cu cinci camere în suprafaţă de 196 metri pătraţi de pe Calea Călăraşilor, sector 3 (286.000 euro fără TVA), nu s-a prezentat nicio persoană, astfel că licitaţia va fi reluată, cu aceleaşi preţuri de pornire.

Cele două apartamente au fost vândute prin licitaţii la care presei nu i s-a permis accesul în sală.

"Preţul este puţin sub cel al pieţei", a declarat unul dintre cumpărători jurnaliştilor care aşteptau în faţa sucursalei RA-APPS.

În luna septembrie, Guvernul a anunţat că pregăteşte vânzarea unor locuinţe de serviciu aflate în administrarea RA-APPS, prin licitaţie deschisă cu strigare la care casele vor fi cedate la un preţ ce nu va coborî sub cel al pieţei stabilit de evaluator.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la acel moment, Ioana Muntean, declara că procedura de licitaţie va fi una transparentă.

RA-APPS a început, luni, vânzarea primelor imobile din patrimoniu incluse pe lista avizată anul trecut de Guvern şi a cedat un teren din Snagov de aproape 1.300 metri pătraţi la preţul de pornire al licitaţiei, de 107.500 euro, pentru al doilea teren, în suprafaţă mai mare, neprimind însă oferte.

Lista primelor imobile scoase la vânzare, avizată de Guvern la sfârşitul anului trecut, nu include active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, care urmează să fie ofertate ulterior.

Multe dintre toate aceste imobile au mai fost scoase la vânzare de RA-APPS şi în anii anteriori, dar fără succes.

În bugetul pentru acest an, Guvernul şi-a propus să încaseze 706 milioane lei (peste 160 milioane euro) din vânzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând astfel să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.

 

Sursa

15 March 2012