Blocajul apărut între RADET și Primăria Capitalei pare imposibil de soluționat. Directorul general și membrii Consiliului de Administrație al RADET și-au prezentat astăzi demisiile, ca „ultim gest pe care îl pot face pentru a atrage atenția asupra gravității situației” în care se află Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice. Primarul Gabriela Firea promite însă că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și căldură în sezonul rece.

40653-caldura.jpgPreședintele Consiliului de Administrație (CA) al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitrașcu, și-a anunțat astăzi demisia. Alături de el au anunțat deciziile și ceilalți membrii ai consiliului (Andreea Miu, Antonel Tănase, Marian Agiu și Alin Chitu), precum și Directorul general, Valentin Vițalariu. Cel din urmă a fost numit în funcție în data de 21 septembrie 2015 și va depune demisia zilele următoare, având o perioadă de 30 de zile pentru asigurarea activității executive a Regiei.

„Luați demisiile noastre ca pe un semnal, dacă vreți. Este anunțul de „cod roșu” pentru termoficarea Bucureștiului. Iar acest „cod roșu” poate să apară oricând dacă sistemul va fi supus acelorași presiuni venite de la grupurile de interese legitime sau ilegitime. (...) Este ultimul gest pe care il puteam face pentru a atrage atenția asupra gravității situației în care se află RADET”, a declarat Gabriel Dumitrașcu, Președintele Consiliului de Administrație, explicând că printre motivele care au dus la luarea acestei decizii se află blocajul de comunicare și de soluționare a problemelor între RADET și Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București, problema fiind în aparatul de lucru al Primăriei, dar și cererea expresă a viceprimarului Aurelian Bădulescu din perioada când acesta a asigurat interimatul funcției de primar general.

„Vreau să atrag atenția Primarului General că fraternizarea Directorului General ELCEN cu interesele Primăriei Municipiului București nu o privesc ca pe un demers constructiv. Am motive suficiente să spun că de fapt este “un cântec de sirenă ademenitor”, dar care tinde să se transforme în foarte scurt timp într-un “cântec de lebădă” pentru termoficarea Bucureștiului”, a mai spus Gabriel Dumitrașcu, numit în funcție prin hotărârea 35/2015 adoptată de consilierii generali în data de 18 februarie 2015.

Ce face Primăria, de fiecare dată? Aruncă vina pe fosta administrație

Problemele cu care se confruntă Bucureștiul par să fie de nerezolvat din cauza fostei administrații, atitudine adoptată de fiecare primar ajuns în funcție. Gabriela Firea nu face excepție, concentrându-se mai mult pe găsirea unor vinovați din tabăra politică adversă, decât pe găsirea unei soluții. Însă totodată promite că bucureștenii nu vor rămâne, la iarnă, fără apă caldă și căldură.

„Încă de la preluarea mandatului, când am constatat că vechea administrație nu plătise din luna martie subvenția către RADET, m-am preocupat pentru ca această situație să se rezolve în cel mai scurt timp, având în vedere că programul de reparații trebuie început de urgență, pentru ca în sezonul rece bucureștenii să beneficieze de apă caldă și căldură. Până astăzi, am plătit RADET suma de 45 milioane de lei, iar zilele următoare se va face viramentul și pentru suma de 19 milioane de lei, așa că putem spune că vom fi la zi cu subvenția”, spune Gabriela Firea.

De asemenea, primarul Capitalei subliniază că RADET trebuie să devină societate comercială, pentru a putea folosi fondurile europene pentru modernizarea rețelei de termoficare.

„Fosta administrație nu a reușit să facă nici măcar pașii incipienți pentru a putea accesa cele 187 milioane euro, bani de la UE, pentru modernizarea sistemului de termoficare al Capitalei. Pentru a putea accesa această sumă, am stabilit un calendar al investițiilor care a fost transmis la Ministerul Fondurilor Europene în data de 7 iulie 2016. De asemenea, am dispus constituirea unui grup de lucru cu toți specialiștii care vor lucra la elaborarea documentelor necesare (studiul de fezabilitate, tema de proiectare, strategia de termoficare a Municipiului București, analiza instituțională). Săptămânal au loc întâlniri ale acestui grup pentru a se evalua situația demersurilor pentru accesarea fondurilor europene care sunt vitale pentru sistemul de termoficare al Capitalei. Subliniez că transformarea RADET în societate comercială este obligatorie pentru accesarea finanțării nerambursabile, astfel că, în prezent, specialiștii din cadrul PMB lucrează la documentația de transformare”, a mai spus edilul Bucureștiului, conchizând conspirațional că acuzațiile formulate de conducerea RADET pot fi înțelese drept o acțiune făcută la comandă politică.

CITEȘTE ȘI ALTE ARITICOLE:

 

28 July 2016