Prezent la Arad pentru a verifica lucrările la tronsonul de autostradă Arad-Timişoara, Berceanu a afirmat că ministerul este dispus să ajute constructorii de la JV FCC Construction şi Astaldi S.p.A., care au câştigat licitaţia pentru construcţia tronsonului de autostradă Arad-Timişoara, pentru a recupera întârzierile.

sursa foto: zf.roRadu Berceanu a declarat că întârzierile la bypass-ul de la Arad - centura de 12 kilometri a oraşului în regim de autostradă - sunt de nouă luni, iar cele de la tronsonul din Timiş al autostrăzii Timişoara-Arad sunt de şase luni. Ministrul le-a reproşat constructorilor şi modul în care au decurs lucrările până în prezent.
Şi unde nu era nicio problemă nu s-a făcut nimic. Sunt convins că noi avem anumite probleme. Mai ales legate de bani. Nu o să expropriezi tot ce trebuie pentru o lucrare cu foarte mulţi bani şi să nu expropriezi şi în altă parte. Şi atunci expropriezi unde începe lucrarea, peste şase luni mai expropriezi undeva, pentru că nu avem atâţia bani să expropriem totul. Dar, dumneavoastră ştiţi că în România apar astfel de probleme. Dacă puteţi să lucraţi în condiţiile astea sunteţi binevenţi, dacă nu puteţi să lucraţi în condiţiile astea, cum alţii lucrează, nu mai veniţi. Nu mai veniţi la licitaţii, nu e niciun fel de problemă", le-a spus Radu Berceanu constructorilor.

Berceanu a mai afirmat că ministerul a schimbat legea pentru a se putea obţine mai uşor autorizaţiile necesare pentru efectuarea lucrărilor la autostrăzi.

"Sunt nişte condiţii obiective, pe care încercăm să le îmbunătăţim. Dar, dacă într-un loc apare o problemă cu o descărcare arheologică nu înseamnă să folosiţi acea mică problemă ca să nu lucraţi pe nicăieri. Nu se poate ca dacă Apele Române au spus că podul peste Mureş trebuie să aibă 150 de metri, pentru că mai avem şi inundaţii, şi atunci nu putem zice am greşit, că am făcut podul mai mic. Deci, s-a spus 150 de metri, au fost firme în concurenţă cu dumneavoastră care au fost date afară de la lictaţie pentru că nu aveau 150 de metri în ofertă. Aţi câştigat dumneavoastră cu 150 de metri şi apoi aţi venit şi ne-aţi spus că-l faceţi de 130 de metri. Lucrarea este o lucrare la care dumneavoastră trebuie să luaţi autorizaţiile. Aşa v-aţi angajat, aşa luaţi banii. Noi am schimbat legea şi am dat autorizaţia de construcţie la lucrările de interes naţional, pe infrastructură de transport la Ministerul Transporturilor, ca să nu luăm autorizaţie de construcţie de la comuna Cocârţa, pentru autostradă, unde sunt nouă consilieri, dintre care niciunul nu are studii superioare, şi se gândesc dacă să dea sau să nu dea autorizaţie. Ceea ce era o aberaţie", le-a mai spus ministrul constructorilor, notează NewsIn.

Radu Berceanu le-a transmis constructorilor că dacă nu vor recupera întârzierile, lucrările ar putea fi terminate de un alt constructor. „Dacă cel puţin ultima hârtie pe care mi-aţi scris-o nu se transformă în realitate şi nu recuperaţi din întârzieri şi mergeţi în continuare pe ideea de a ne face tot felul de măriri de preţuri, cu toată părerea de rău din partea mea, s-ar putea să ajungem la despărţire", a mai spus Berceanu. Ministrul le-a sugerat constructorilor să îşi prelungească programul de lucru pentru a se putea recupera întârzierile. Reprezentanţii firmelor de construcţii l-au asigurat pe ministrul Transporturilor că vor lua măsuri pentru reducerea întârzierilor şi au spus că vor lucra „şi ziua şi noaptea".

 



18 June 2010